Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jazzin ydinarvot liikuttavat pianisti Riitta Paakkia

Kulttuuri
 
Harri Uusitorppa  
Kai Sinervo HS
Riitta Paakki tulkitsi svengaavasti Wayne Shorterin sävellyksiä.
Riitta Paakki tulkitsi svengaavasti Wayne Shorterin sävellyksiä. Kuva: Kai Sinervo HS
Arvio: konsertti / levy
Riitta Paakki Trio Koko Jazz Clubissa.

Mitä oikein on tapahtumassa jazzille ja sen perinteelle, pohti Sibelius-Akatemian professori Jukkis Uotila huolestuneena verkkosivusto Jazz Finlandin tilaamassa pitkässä kirjoituksessa tammikuussa.

Laimentavatko erilaiset populistiset ilmiöt ja kyseenalaiset kokeilut jazzin aivan muuksi, kysyi Uotila. Joksikin sellaiseksi, jossa ei kuulu jazzin alkuperäinen, "afroamerikkainen arvoydin"?

"Nykyään kukaan ei enää svengaa!", hän tiivisti tuntonsa siteeraten Atlantin takaisia työtovereitaan.

Säveltäjä: Wayne Shorter

Esittäjä: Riitta Paakki Trio

Paikka: Koko Jazz Club

Laji: jazz, Wayne Shorter

Näillä kysymyksillä ei tarvinnut vaivata mieltä ainakaan torstaina Koko-klubissa, jossa pianisti Riitta Paakin trio tulkitsi levynjulkaisukonsertissaan erittäin svengaavasti saksofonisti Wayne Shorterin sävellyksiä. Ja myös tämä päivä on Kokossa afroamerikkaisen jazzin perinnepäivä, sillä rummut pianoon vaihtaneen Uotilan kvartetti versioi omassa levynjulkaisukonsertissa pianisti Herbie Hancockin samanaikaisia sävellyksiä.

Mutta olisiko Paakin ja Uotilan kannattanut koordinoida konserteista yksi ja yhteinen tilaisuus – ilmiömäinen, kosiskeleva tai vaikka vähän julistuksenomainen happening?

Ainekset ainakin olisivat olleet erinomaiset, sillä saman sukupolven Shorter ja Hancock ovat merkittävimpiä yhä vaikuttavia afroamerikkalaisia jazzsäveltäjiä, joita yhdistää muun muassa viisivuotinen pesti Miles Davisin maailmankuulussa toisessa kvintetissä.

Monista elämänkatsomuksellisista, elämäkerrallisista ja musiikillisista yhteyksistä puhumattakaan. Hancock esimerkiksi soittaa lähes kaikilla niillä Shorterin kappaleilla, jotka Paakki on nyt sovittanut neljännelle ja parhaalle triolevylleen Characters (Jaskaa).

Sen ytimessä on Shorterin kuuluisa kvintettilevy Speak No Evil (Blue Note, 1964), josta väitöskirjaa Sibelius-Akatemiaan viimeistelevä Paakki tietää todennäköisesti enemmän kuin Shorter konsanaan.

Paakin lennokkaat sovitukset kuulostivatkin kaikin puolin sisäistyneiltä ja pienemmälle kokoonpanolle kiteytettyinä silti Shorterin mukaisilta. Mutta eivät kertaakaan väsyneiltä, kuluneilta ja väkinäisen yritteliäiltä tai väkinäiseen vertailuun yllyttäviltä.

Characters-levyä enemmän konsertissa saivat soolotilaa myös basisti Antti Lötjönen ja rumpali Jaska Lukkarinen, joiden soitossa kuului kirkkaasti jazzin afroamerikkalainen arvoydin.

Jukkis Uotilan levyn The Herbie Hancock Legacy julkaisukonsertti tänään klo 21 Koko Jazz Clubissa (Hämeentie 3).

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat