Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Beethovenia räiskyvästi

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Tapiola Sinfonietta Espoon kulttuurikeskuksen Tapiolasalissa. Masaaki Suzuki, Minna Pensola, viulu, Antti Tikkanen, alttoviulu. – Mozart, Stravinsky, Beethoven.

Pitkät hulmuavat valkoiset hiukset ja tahdonvoimaa säteilevä, jäntevä johtamistyyli saavat japanilaisen kapellimestarin Masaaki Suzukin näyttämään konserttilavojen velholta.

Taikaa oli Suzukin johtamassa Tapiola Sinfoniettan konsertissa. Avausnumerossa, Mozartin Don Giovanni -alkusoitossa hän loihti dramaattisesti kutkuttavan kauhutunnelman ja manasi tuhon demoneita kuuluville.

Suzukin päänumero oli Beethovenin kahdeksas, F-duuri-sinfonia. Suzuki ja Tapiola Sinfonietta sytyttivät leikkihenkisen sinfonisen räjähdyspanoksen heroois-humoristiseen, räiskyvään lentoon.

Suzukilla on analyyttisen tarkka ote, johon yhdistyvät hehkuva rytminen energialataus ja hieno fraseeraus- ja vivahdetaju.

Kahdeksannen sinfonian kaikki osat tuntuvat aluksi rakentuvan klassiselle järjestykselle.

Järjestys kuitenkin järkkyy alituisesti, koska Beethoven sekoittaa kulkuun äärimmäisiä kontrasteja, paradokseja ja absurditeettejä sekä värien ja tunnelmien vaihdoksia. Tämän hämmentävän yllätysten teatterin Suzuki hallitsi loistokkaasti. Vaikutus oli riemastuttava.

Mozartin Sinfonia concertante oli viulistiaviopari Minna Pensolan ja Antti Tikkasen sekä Tapiola Sinfoniettan lämminhenkinen vuoropuhelu. Kun yksi kysyi, toinen vastasi kohteliaasti.

Pensolan viulu esitteli melodisen aiheen ja tuntui samalla kysyvän alttoviulua soittavalta Tikkaselta: "Mitä pidät tästä?" Alttoviulu ihastui ajatukseen ja lisäsi siihen omat laulavan sulavat äänenpainonsa. Viehättävä jäljittelyleikki jatkui läpi konserton.

Kirpeänä lisämausteena oli Stravinskyn D-duuri-konsertto jousille, jossa operettimaiset eleet ja karhea motorinen tykytys vuorottelevat erikoisesti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat