Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Radion sinfoniaorkesteri soitti täydellä paahteella hetkestä hetkeen

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa. Joht. Leonard Slatkin. McTee, Hindemith, Berlioz.

Kattausta voi pitää monipuolisena, kun kolmen teoksen mittaan esitellään kolme tyystin erilaista temperamenttia ja säveltäjänasennetta. Cindy McTeen (s. 1953) lyhykäisen Circuits-teoksen syvin olemus on horror vacui, tyhjyyden kammo. Jokaisen hetken on sisällettävä vilkkaita arabeskikuvioita, kiihkeästi toistuvia ostinatoja ja iskeviä lyömäsoitinkommentteja. Teoksella on näyttävä fasadi, mutta sommittelun mestarinäytteenä en pidä sävellystä, joka koostuu yhdestä kliimaksista.

Paul Hindemith ottaa Sinfonisissa metamorfooseissa tyypilliseen tapaansa hienoista etäisyyttä valitsemaansa Carl Maria von Weberin musiikkiin pohjaavaan materiaaliin. Loistelias orkesterisointi yhdistyy tunteiden objektiiviseen annosteluun. Hector Berlioz esittäytyy Fantastisessa sinfoniassaan äärimmäisten tunnelatausten tulkkina tavalla, joka ei pyri piilottamaan taiteilijan omaa signeerausta. Tähän sinfoniaan on historia liittänyt niin musertavan määrän ulkomusiikillisia viitteitä intohimodraamoineen ja oopiumitrippeineen, että vaikea on kuulla suurta romanttista sinfoniaa näiden oireluetteloiden takaa.

Vankalla kokemuksellaan Leonard Slatkin piti koko ajan yllä vaivattomasti virtailevaa flow-tunnelmaa. Orkesterin on helppo hengittää, kun kapellimestari on vuosikymmenten mittaan kirkastanut omat näkemyksensä.

Fantastinen sinfonia on luonteeltaan kaikille soitinryhmille kirjoitettu orkesterikonsertto. Heikkoa lenkkiä ei RSO:n riveistä löytynyt. Rehellisesti sanottuna konsertissa kuultu kavalkadi isoja eleitä sai kyllä jo vähän kaipailemaan Arvo Pärtiäkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat