Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylioppilaskunnan Laulajat eivät huuda rrrautaa rrajalle

Monet kantaesitykset ilahduttivat hienovaraisessa Sibelius-juhlassa

Kulttuuri
 
Kaisa Rautaheimo HS
Pasi Hyökki johti Ylioppilaskunnan Laulajia lauantaina Musiikkitalossa. Kuva tiistain harjoituksista.
Pasi Hyökki johti Ylioppilaskunnan Laulajia lauantaina Musiikkitalossa. Kuva tiistain harjoituksista. Kuva: Kaisa Rautaheimo HS
Arvio: konsertti
Ylioppilaskunnan Laulajat Pasi Hyökin johdolla Musiikkitalossa lauantaina. – Sibelius, Kortekangas, Vanonen, Kaipainen, Sidoroff, Rautavaara.

Olipa hieno kulttuuriteko. Ylioppilaskunnan Laulajien YL & Sibelius – Nuoruuden kaverit ei painottunut vain Sibeliukseen ja harvinaisten versioiden kantaesityksiin, vaan mukana oli peräti viiden nykysäveltäjän kantaesitykset, joihin toivottiin myös jokin Sibelius-viittaus. Loistavaa Sibeliuksen 150-vuotisjuhlintaa!

Olli Kortekangas oli säveltänyt Tomas Tranströmerin Höstlig skärgård -sarjan kolme runoa, joiden luontokuvaukset soivat sibeliaanisesti.

Kortekangas nostattaa aluksi myrskyn fortissimossa kromaattisin kuluin melkein kuin Sibelius Myrsky-alkusoitossaan. Tässä tuiskeessa YL olisi tarvinnut takavuosien ärjyyttään.

Säveltäjä: Sibelius, Kortekangas, Vanonen

Esittäjä: Ylioppilaskunnan Laulajat

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Sibelius, Kortekangas, Vanonen

YL:n sointi on kuitenkin notkistunut entisestään, kun Pasi Hyökki jatkaa kuoron johdossa isänsä Matti Hyökin jälkeen. Pyssyn suusta ja rrrrrautaa rrrrrajalle -meiningillä YL ei ole laulanut aikoihin.

Nykyisellä notkeudella Kortekankaan sävelkimput ja mutkikkaat stemmat sujuvat paremmin. En silti päässyt nirvanaan kuten Tranströmeriä lukiessani tai Kortekankaan joitakin aikaisempia kuoroteoksia kuunnellessani.

YL:n jäsenen Juuso Vanosen Runo käsittelee rohkeasti samoja kalevalaisia säkeitä, joita on Sibeliuksen lauluissa. Ote on mainion musikanttinen ja mieskuoroperinteillä leikittelevä. Eiköhän Runolle ropise esityksiä jatkossakin.

Jouni Kaipaisen Tyttöjä ja kuolemaa yhdistää Gustaf Frödingin runoja Ilpo Tiihosen suomennoksina Tiihosen omiin runoihin. Taitavasti Kaipainen punoo mukaan myös Sibeliuksen Säv, säv, susaa.

Kaipainen kuljetti madrigaalisarjaansa hienosti läpi Ingalill-, Kuiskailkaa kaislat- ja Inkeri-runon, jossa "Inkerin rippikoulu meni jokseenkin poskelleen / hän haisteli tinneriä eikä pääse taivaaseen". Esitystä pitänee tästäkin vielä hioa, jotta jännite ei madallu kauheuksien jälkeen virvoittavassa Lohdussa ja Talvitaivaassa.

Mutta teos oli 18-minuuttinen ja konsertti muutenkin huiman vaativa. Hienosti YL selvisi.

Perinteisimpiä harmonioita tarjosi nuori säveltäjä Mikko Sidoroff Aurinkolaulussa. Se sisältää kolme laulua Mika Waltarin teksteihin ja sitä voi suositella myös populaarimusiikista ponnistaville harrastajakuoroille.

Einojuhani Rautavaara on jo 86-vuotias ja hänen Hommage vanhalle säveltäjälle viittaa niin Sibeliukseen kuin häneen itseensä. Tämä oli kantaesityksistä napakin ja ehkä liikuttavin.

Rautavaara käyttää omaa runoaan, jossa "sitkeään ja harvakseltaan kuolee sävelten ruhtinas – – ja keskustelee armollisesti ja sitkeästi kuolemansa kanssa." Rautavaaramaiset harmoniat vievät varmaotteisesti kohti toteavaa ellei valoisaa huipennusta, jossa "edessä on tie: kulkea liikkumatta etäisyyksiin saakka".

On selvää, että YL lauloi nyansoiduimmin sille tutuinta materiaalia eli Sibeliusta. Traditioita riittää 1890-luvun alusta lähtien.

Terve kuusta kuultiin kantaesityksenä versio, jossa on mukana Sibeliuksen jo ennen kantaesitystä hylkäämää materiaalia. Mukana oli jo tuolloin kauhean matala b-nuotti, jonka Sibelius kirjoitti "hirviökurkku" John Enckelliä ajatellen. Vähän örinäksihän se tahtoo mennä, mutta harmonia tuntui ehjältä tässäkin esityksessä.

Sibelius-harvinaisuus oli myös Suomenmaan kantaesitys. Sibelius oli tehnyt simppelin laulun Aleksis Kiven runoon luonnosvihkoonsa, mutta päättikin käyttää musiikin laajemman Sandels-sävellyksen lopussa. Ej med klagan taas valmistui ensin mieskuorolle, mutta Sibelius muokkasi sen jo ennen Albert Edelfeltin hautajaisissa tapahtunutta kantaesitystä sekakuorolle.

Yleensä Sibelius muokkaustyössään johdonmukaisti teoksiaan, mutta varhaisversioiden rönsyissä on rikkauksiakin.

Pasi Hyökin johtaessa vaikuttavimmin soi se lyyrisin ja elegisin Sibelius. Sortunut ääni ja Sydämeni laulu tuudittivat eroon kaikesta turhasta machoilusta. Finlandia-hymni oli niin hienovaraisen suostutteleva, että edes Nikolai Bobrikov ei olisi hermostunut.

Ote voi olla terveellinen aikana, jolloin nationalistista uhoa riittää monessa maassa aivan liikaa. YL:n Finlandia oli juuri hienovaraisuutensa vuoksi jopa tavallista liikuttavampi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat