Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Armenian filharmonikoiden soitto syttyi myöhään

Kulttuuri
 
Eduard Topchjan johti konsertin.
Eduard Topchjan johti konsertin.
Arvio: konsertti
Armenian filharmoninen orkesteri Tampere-talossa. Eduard Topchjan, kapellimestari ja Isabelle Faust, viulu. – Hatšaturjan, Szymanowski, Tšaikovski.

Armenian filharmoninen orkesteri aloitti lauantaina Tampereelta maailmankiertueen, jolla se osoittaa kunnioitustaan sata vuotta sitten alkaneen Armenian kansanmurhan uhreille. Aihe on tärkeä, ja siihen kiinnitti koskettavasti huomiota myös pari kuukautta sitten HKO:n solistina soittanut armenialaissellisti Narek Hakhnazaryan.

Armenian filharmoninen orkesteri soitti nyt Tampere-talon orkesterivierailusarjassa ylikapellimestarinsa Eduard Topchjanin johdolla. Harmi vain, että näin kiertueen aloituskonsertissa soitto pääsi siivilleen vasta viimeisen teoksen loppupuolella. Ehkä jatkokonserteissa taso tasaantuu.

Ennakkotiedoista poiketen konsertin päätösteoksena oli Pjotr Tšaikovskin kuudes sinfonia, ei alun perin kaavailtu neljäs sinfonia. Surua uhkuva kuudes sinfonia, Pateettinen, sopikin paremmin konsertin muistoteemaan. Armenian filharmonisen orkesterin soitto hitsautui yhteen sinfonian kolmannessa osassa, scherzossa, ja finaalin alati laskeva valituslaulu oli vavahduttava.

Sitä ennen oli vaikeuksia. Ensimmäisen osan dramaattisen pääteeman Topchjan muotoili arkisesti ja vaimeasti, ja laulava sivuteema syttyi hehkuun vasta kertautuessaan osan lopussa.

Hitaan osan epäkeskot valssiaiheet osoittivat orkesterin valttikortin: niihin tuli jäntevyyttä aina, kun viulut pääsivät niitä soittamaan.

Alkunumerona kuultiin osia armenialaisen Aram Hatšaturjanin Spartacus-balettimusiikista ja sen jälkeen Karol Szymanowskin ensimmäinen viulukonsertto. Niissä orkesterin sointi ei vielä tavoittanut tarpeellista syvyyttä ja alukkeiden tarkkuudessakin oli heittoa.

Viulisti Isabelle Faust soitti Szymanowskin konserton soolo-osuuden taitavasti. Kokonaisuudesta jäi kuitenkin hieman etäinen vaikutelma, johtuen epäilemättä sekä solistin ja orkesterin tulkinnoista että itse teoksen vieraannutetusta kauneudesta ja kaihosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat