Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sibeliusta takuuvarmasti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. John Storgårds. – Mendelssohn, Sibelius.

Juhlavuonnakin Jean Sibeliuksen takuuvarmin yleisöpommi niin meillä kuin muuallakin lienee edelleen toinen sinfonia. Nytkin sekä konserttisalin täyttöaste että yleisön villi reaktio kertoivat sinfonian erityisasemasta.

Sinfonia on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppo tapaus tulkinnallisesti ja ajatuksellisesti. Pikemminkin se tarjoaa kestopähkinän pureskeltavaksi.

Eräs ongelma on se, "saako" sinfonian kokea yhä poliittiseksi kannanotoksi, joksi se miellettiin syntyaikanaan.

Siihenhän musiikin vahva retorisuus, dramaattiset tauot, julistavat vaskiosuudet ja finaalin uuras motiivitoisto kutsuvat. Ajatusta taistelu- ja voitonsinfoniasta ei tarvitse haudata, vaikka hautaajia riittäisikin.

Kapellimestarille – ja samalla yleisölle – haasteen muodostavat tempot. Kun kesto on lähes 50 minuuttia, kysymyksiä herää. Liikkuiko ensimmäinen osa riittävän "italialaisesti"? Eikö toisen osan andante-tempo pitäisi suhteuttaa fagottiteemaan eikä kontrabasson loputtomaan jumputukseen?

Tulkinnoista voi ja pitää kiistellä. Yhtä kaikki John Storgårds takoi orkesterillaan graniittisen ja komean sinfonisen möhkäleen, jossa oli väriä, jännittäviä yksityiskohtia ja scherzossa vauhtiakin. Sinfonian vaikutus oli taattu, ansaitusti.

Felix Mendelssohnin neljäs sinfonia toimi ihanan pirteänä kevään auguurina ja liittyi myös toisen osan askelluksen välityksellä Sibeliukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat