Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Salivahvistusta ei tule pelätä

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesteri Musiikkitalossa.
Soile Isokoski, sopraano, joht. Hannu Lintu. – Leinonen, Sibelius, Stenhammar.

Minna Leinosen nyt kantaesitetyn Scatterings-teoksen partituuri kertoo, että säveltäjä pyrkii operoimaan suurten sointimassojen liikkeillä ja pinnanmuotojen muutoksilla. Näiden kookkaampien elementtien sisään on kirjoitettu vaikuttavalla tarkkuudella rytmien ja sointivärien muutoksiin liittyvää elämää.

Poikkeuksellisten soittotapojen ohjeistus vie peräti seitsemän sivua partituurin alkuaukeamilla. Lisäksi kontrastia ja soinnin hajautusta saliin haetaan neljän erillisen pienryhmän voimin.

Aivan täydelleen eivät nämä tavoitteet Musiikkitalon akustisessa avaruudessa toteutuneet. Yksittäisten soittimien vaimeammat efektit peittyivät, eivätkä pienryhmien osuudesta ainakaan salin takaosan vasempaan sektoriin erottunut mitään sellaista merkittävää, joka partituuriin on kirjattu. Hannu Lintukaan ei näissä oloissa kyennyt tilannetta täysin korjaamaan.

Teknologiaa ja osaavia ääniteknikoita on riittämiin. Eikä mikään lakipykälä kiellä nykysäveltäjää hyödyntämästä salivahvistusta, kun tällaiseen tarvetta ilmaantuu. Valppaana säveltäjänä Minna Leinonen näitäkin mahdollisuuksia vielä pohtinee.

Wilhelm Stenhammarin sinfonia nro 2 g-molli on aivan aiheellinen kommentti Sibeliuksen juhlavuoden ohjelmistoon. Säveltäjä vain unohtuu pohdiskelemaan runsasta teemavalikoimaansa melkoisen pitkäkestoisesti.

Konsertin ytimeksi muodostuikin Colin Matthewsin orkestroima (kantaesitys) Sibeliuksen viiden laulun valikko. Matthews ei polemisoi vaan hakee "autenttista" sibeliaanista kuvaa.

Soile Isokosken taidetta leimaa kokemus, näkemys, lämpö ja läsnäolo: Var det en dröm, sen kaksi viimeistä säettä. Kuunnelkaa itse. Suosittelen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat