Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suurkuoro huipensi Tampereen Kullervon

Santtu-Matias Rouvalin itsetietoinen liikunta toimii, vaikka sen seuraaminen voi aiheuttaa merisairautta kapellimestaripedagogeille

Kulttuuri
 
Tähtikapellimestari Rouvali: "Junttiorkesteri ei tiedä miten hyvä se on"
Tähtikapellimestari Rouvali: "Junttiorkesteri ei tiedä miten hyvä se on"
Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali kertoo suorin sanoin mitä on olla Tampere Filharmonian ylikapellimestari ja mitä on johtaa viiden kuoron yhdistelmää Jean Sibeliuksen Kullervossa. Esitys täytti Tampere-talon katsomon torstaina ja perjantaina. Toimittaja: Vesa Siren. Kuvaus ja editointi: Reijo Hietanen. Editointi: Esa Syväkuru.
Arvio: konsertti
Tampere Filharmonia ja Suomen Mieskuoroliiton suurkuoro sekä sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Kevin Greenlaw Tampere-talolla torstaina. – Sibelius.

He tulivat ympäri Suomea laulamaan insestimurhaajan tarinaa.

Akateeminen mieskuoro Psaldo tuli Helsingistä. Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajat Jussit helavöineen saapui Seinäjolta. Mieskuoro Laulajat Tampeerelta, Mieskuoro Sirkat Jyväskylästä ja Hämeenlinnan Mieskuoro tietysti Jean Sibeliuksen syntymäkaupungista.

Kaikki 150 miestä kokoontuivat Tampereella Suomen Mieskuoroliiton suurkuoroksi. Ja kun he avasivat suunsa Sibeliuksen nuoruudenteoksen Kullervon kolmannessa osassa, sointi avautui mylvimättäkin miehekkäänä.

Kaikki eivät osiaan vielä torstaina täysin osanneet, ja muutamat väärät sisääntulot pilasivat pieniksi hetkiksi vaikutelmaa. Eihän vielä pitänyt laulaa!

Toisessa ääripäässä olisi Kullervoa ulkoakin laulanut Suomen Kansallisoopperan kuoro tai Polyteknikkojen kuoro sekä Ylioppilaskunnan Laulajien poikamainen puhtaus. Mutta nyt haettiin kuorojenvälistä yhteisöllisyyttä ja tarjottiin monille unohtamaton kokemus.

Reijo Hietanen
"Verat veivät neion mielen, halu muutti morsiamen." Santtu-Matias Rouvali johti Tampere Filharmoniaa ja Suomen Mieskuoroliiton suurkuoroa Tampere-talossa. Solisteina Kevin Greenlaw ja Marjukka Tepponen.
"Verat veivät neion mielen, halu muutti morsiamen." Santtu-Matias Rouvali johti Tampere Filharmoniaa ja Suomen Mieskuoroliiton suurkuoroa Tampere-talossa. Solisteina Kevin Greenlaw ja Marjukka Tepponen.

Sointi oli niin kantava, että jopa itse Tampere Filharmoniakin tuntui hetkittäin kutistuvan. Saati sitten lyyrinen sopraano Marjukka Tepponen, jolle Kullervon sisaren rooli on turhan matala, ja baritoni Kevin Greenlaw, joka opettelee urhoollisesti suomea ja sai tekstin ulos kurkustaan todella komeasti vasta Kullervon valituksen viimeisillä riveillä.

Olen kehunut heitä esimerkiksi Mozartin parissa. Mutta Kullervoon heidän äänimateriaalinsa ei vielä nykyisellään aivan täydellisesti istu.

Odotin Tampere Filharmonian huippuenergiseltä ja suositulta kapellimestarilta Santtu-Matias Rouvalilta villiä svengiä ja korostettua rytmiikkaa.

Ensimmäiset kaksi osaa olivat odottamaani hitaampia. Rouvali nautiskeli, ei vain laukonut. Hän oli enemmän hurmaava Lemminkäinen kuin raju Kullervo.

Mutta kolmannen osan orkesteripurkaukseen päättyvä lemmenkohtaus toimi oikein hyvin.

Rouvali tanssi, heilui ja niiaili polviaan notkistellen niin, että kapellimestaripedagogi Jorma Panula tulisi moisesta merisairaaksi. Rouvali aloitti superluontaisena huippumuusikkona, mutta nyt johtamisessa on kenties väliaikaisesti pientä itsetietoisuutta.

Omituisin hetki oli neljäs osa, Kullervon sotaanlähtö. Rouvali loihti sen alusta kuin hovitanssiaiskohtauksen, johon robusti suomalais-Kullervo on eksynyt. Hän ei olekaan lähtenyt "soitellen sotaan" vaan tanssimaan!

Mutta tietysti hän pian turhautuu ja tappaa kaikki.

Istuvin oli viimeinen osa, joka kuvaa päähenkilön itsemurhaa. Nyt kuoron, orkesterin ja Rouvalin panoksesta alkoi syntyä hyvin vaikuttava symbioosi.

Tämä on kehityskelpoinen Kullervo-konsepti, mutta ei varmasti Rouvalin viimeinen sana Sibeliuksen jättimäisestä nuoruudenteoksesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat