Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkaisiko Musiikkitalo soida?

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. Eivind Gullberg Jensen, klarinettisolistina Jörg Widman. – Widman, Mozart, Rahmaninov.

Norjalaiskapellimestari Eivind Gullberg Jensen (s. 1972) on ihmemies: kuulin ensi kertaa Musiikkitalossa täyteläistä, ei vain kovalta vaikuttavaa orkesterisoittoa, jossa myös jousten osuus oli mehevä ja soinnikas.

Olisiko sitä vähitellen sopeutunut tilaan, olisiko orkesteri oppinut soittamaan siellä vai onko Sergei Rahmaninov säveltänyt toiseen sinfoniaansa akustiikan mukaan?

Lopputulos saattoi olla kaiken yhdistelmä. Lisäksi Jensen sai orkesterin soittamaan ilman puurtamista. Oli havaitsevinaan vapautuneita, työstään nauttivien muusikoiden ilmeitä. Ei kai moinen ollut vain tilapäistä?

Ilman partituuria johtanut Jensen toteutti musiikin pienimmätkin vaihtelut tarkasti, samalla luontevasti ja orkesteria hellän ryhdikkäästi johtaen. Pitkä sinfonia ei tuntunut pitkältä, vaan äitelyyden ohittanut tulkinta vei kohoavaan tunne-elämykseen täynnä unelmia, epäilyjä ja haltioitumisia.

W. A. Mozartin klarinettikonsertto soi apollonisesti. Saksalaisen Jörg Widmanin soitto oli lähes liian kaunista ja huolellista, varmaa kuin mersun kyyti.

Musiikin eteerisyys korostui A-klarinetin vuoksi, samalla kun menetimme Mozartin mielimän basettiklarinetin tumman soinnin. Kokonaisuuteen olisi voinut tuoda inhimillisyyttä koristelemalla fermaatit eikä ohittamalla niitä.

Widmanin oma sävellys, Con brio, yhdisteli moderneja kliseitä Beethovenin viimeisten sinfonioiden eleisiin. Näppärä ja vauhdikaskin teos, jonka kertakuuntelu riitti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat