Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lahdessa juhlittiin sinfoniaorkestereita

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Suomen sinfoniaorkesterit ry:n 50-vuotisjuhlakonsertti Sibeliustalossa. Sinfonia Lahti, joht. Okko Kamu. Solisteina Réka Szilvay, Marko Ylönen ja Heini Kärkkäinen. – Aho, Beethoven, Sibelius, Ahmas, Kokkonen.

Joonas Kokkosen neljäs sinfonia kuuluu suomalaisen sinfoniakirjallisuuden helmiin ja samalla Kokkosen koko tuotannon parhaisiin teoksiin. Siksi oli hienoa, että Sinfonia Lahti otti sen pitkästä aikaa soitettavakseen – orkesterihan levytti Kokkosen koko orkesterituotannon 1990-luvun taitteessa.

Okko Kamun johtama Sinfonia Lahti toi esiin Kokkosen neljännen sinfonian viileän olemuksen, jossa jämpti johdonmukaisuus ja fantasia elävät rinta rinnan. Vaikuttavimmissa hetkissä ne tuntuvat kasvavan esiin toisistaan.

Neljäs sinfonia oli hyvä kumarrus Kokkoselle konsertissa, jolla juhlistettiin Suomen sinfoniaorkesterit ry:n 50-vuotista taivalta. Järjestöjyrä Kokkonen toimi yhdistyksen ensimmäisenä puheenjohtajana.

Juhlakonsertin ohjelma oli muutenkin rakennettu huolellisesti heijastelemaan illan teemaa. Siinä otettiin monipuolisesti huomioon suomalaisen orkesterikulttuurin erityispiirteet. Oli uutta suomalaista musiikkia, oli hieman vanhempaa nykymusiikkia, oli Sibeliusta. Oli myös kansainvälistä musiikkiperintöä Beethovenin kolmoiskonsertossa.

Viimeksi mainittu oli merkkinä suomalaisten orkesterien ja solistien yhteistyöstä perusohjelmiston parissa. Réka Szilvay, Marko Ylönen ja Heini Kärkkäinen ovat kaikki eteviä soittajia, mutta kolmen solistin teoksessa kukaan ei päässyt erityisesti loistamaan. Ei päässyt myöskään Sinfonia Lahti, jonka Beethoven-soitto oli ihmeen tuhnuista ja soinniltaan sameaa.

Eron huomasi, kun orkesteri pääsi Sibeliuksen pariin. Festivossa sointi syttyi aivan eri tavalla, lahtelaisten taatulla Sibelius-soinnilla. Alkusoittona kuullussa Kalevi Ahon Hiljaisuudessa sointikentät väreilivät jännitteisinä.

Kantaesityksen saanut Harri Ahmaksen Lux Arctica pursusi sointivärejä. Kokeneena orkesterimuusikkona Ahmas kirjoittaa hyvin soivaa musiikkia, ja mikäs sen parempaa, kun teoksen kantaesittää säveltäjän oma orkesteri. Ahmas nimittäin on Sinfonia Lahden fagotin äänenjohtaja.

Noin 15 minuuttia kestävä Lux Arctica etenee suhteellisen nopeasti tunnelmasta toiseen. Hieman orgaanisempi dramaturgia vaikuttaisi ehkä luontevammalta, varsinkin kun teoksen painavin sisältö tulee esiin jaksoissa, joissa jousiston aiheet aaltoilevat hitaasti ja vaikuttavasti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat