Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rolling Stonesia ilman rockin häivääkään

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Tim Ries ja Tapiola Sinfonietta johtajanaan Marzi Nyman April Jazz -festivaalilla.

Amerikkalainen saksofonisti Tim Ries on tehnyt kourallisen jazzlevytyksiä, mutta parhaiten hänet tunnetaan kahdesta The Rolling Stones Project -coverlevystä, joille hän on sovittanut Stonesin kappaleista maailmanmusiikin värittämiä jazzversioita.

Levyillä esiintyy joukko valovoimaisia tähtiä, mukaan lukien Rolling Stonesin jäseniä. Riesiä voidaan siis pitää jonkinlaisena Rolling Stonesin jazzversioinnin auktoriteettina.

Tämä Espoon kaupunginorkesterin Tapiola Sinfoniettan kanssa vedetty vajaan parin tunnin konsertti oli Riesin Rolling Stones Projectin kantaesitys Suomessa.

Sen sankareiksi on pakko nostaa Sinfonietta itse ja sitä johtanut kitaristi Marzi Nyman, joka oli sovittanut kappaleet orkesterille, sekä vokalistina vieraillut Anna-Mari Kähärä. Ries itse oli kuin harmaa eminenssi, henkilö, jonka suurin anti oli mahdollistaa projektin toteutus.

Sopraano- ja tenorisaksofonia soittavan Riesin tyyli on hienostunut ja maltillinen, ja usein niin lähellä radioystävällisen smooth jazzin harmittomuutta, että ei voi kuin päätellä Stones-projektin jujun olevan nimenomaan siinä kontrastissa, joka Rolling Stonesin juurevien klassikkokappaleiden ja Riesin pohdiskelevien tulkintojen välille syntyy.

Erityisesti sopraanosaksofoni kaikessa rajallisessa karismassaan tuntuu pikemminkin ottavan jotain Rolling Stonesin kappaleista pois, sen sijaan, että se antaisi lisää.

Osa kappaleista kuitenkin löysi Riesin ja Nymanin käsittelyssä uuden, oman uomansa ja lopputulos oli rikas ja palkitseva, kuten vaikkapa Street Fighting Manin polveilevassa souljazzissa. Anna-Mari Kähärän tunteella esittämä Wild Horses sen sijaan piti kiinni alkuperäisen kappaleen riipaisevuudesta ja siinä Riesin sopraanofoni tuntui vain tunnelmaa rikkovalta häiriötekijältä.

Nymanin sovitukset olivat viehättäviä, kautta linjan tarpeeksi yllättäviä ja dramaattisia. Niiden yksi erikoispiirre oli se, että viimeiseksi kuultua, funkjamiin päättynyttä Satisfactionia ja encoren As Tears Go Byta lukuun ottamatta kaikki kappaleet kestivät melko tarkkaan kymmenen minuuttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat