Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Terry Rileyn ansaittu klassikkoasema

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
EMO Ensemble Ritarihuoneessa.
Joht. Pasi Hyökki.
Riley, Lennon & McCartney, Feldman.

Yhdysvaltalaisen minimalistisen musiikin synnyllä ei ole päivämäärää, mutta usein mainitaan vuosi 1964, jolloin Terry Rileyn In C kantaesitettiin.

Teos on osoittanut toimivuutensa niin moninaisissa tilanteissa, että klassikon maineella on perusteensa.

Sävellyksen kesto ja kokoonpano on jätetty avoimeksi, mutta prosessin etenemisjärjestys on kirjoitettu millien tarkkuudella.

EMO Ensemblen kuoroversio antoi Terry Rileyn idealle lähes sakraalin luonteen. Kuoro kiersi hitaana ja eleettömänä kehänä yleisön ympärillä, mikä korosti riitin ja katkeamattomuuden tuntua.

Vaikka In C perustuu yksittäisten melodiayksiköiden toistolle, pitävät näiden elementtien sisäiset vaihesiirrot huolen siitä, että ensimmäistäkään staattista hetkeä ei kolmen vartin kestoon mahtunut.

Välikevennyksenä kuultiin Peter Grittonin sovituksina Beatles-yhtyeen hitit Penny Lane ja Hey Jude. Moni-ilmeinen EMO Ensemble esittäytyi näissä kenties menevimmillään mutta ei virtuoosisimmillaan, jos sävelpuhtauden kaltaisiin arkipäiväisyyksiin haluaisi puuttua.

Morton Feldmanin Rothko Chapel sai minut jälleen kerran kysymään, onkohan Feldmanin versio minimalismista minulle aivan liian syvällistä vai aivan liian pinnallista. Soinniltaan karu ja olemukseltaan autio maisema pysyi etäisenä.

Pasi Hyökki ja EMO Ensemble haastavat itsensä ja yleisönsä, ja sellaista kutsuisin taiteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat