Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Joe Lovanon yhtye soittaa taitavasti Fela Kutin innoittamaa jazzia

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Joe Lovano's Village Rhythm Band Savoyssa.

Joe Lovano nousi 1980-luvun lopulla arvostetuksi tenorisaksofonistiksi ja jazz-tähdeksi. Vuonna 1981, Lovano matkusti Nigeriaan ja jammaili afrobeatin sankarin Fela Kutin kanssa tämän Shrine-yökerhossa.

Matkamuistoista syntynyttä musiikkia esittävä Village Rhythm Band esiintyi ensimmäisen kerran vasta vähän vajaa vuosi sitten New Yorkissa. Lovano ei säveltänyt vieläkään afrobeatia vaan on pitäytynyt tyylissään, 1960-luvulle viittaavassa jazzissa.

Lovanolle instrumentaalikappaleilla oli ilmeisesti selvä yhteys Nigerian matkaan. Yhden hän oli nimennyt siellä viettämänsä syntymäpäivän mukaan: 29 on 29th. Lovano on syntynyt joulukuussa 1952, mistä voi tarkentaa matkan ajankohdan.

Muille Fela Kutille kumartamisen musiikillinen yhteys Afrikkaan jäi etäiseksi. Village bändin nimessä taitaa viitata pikemminkin Manhattanin East Villageen tai maailman kylään.

Mutta Helsingissä torstaina soittanut bändi oli tolkuttoman taitava. Lovanon itsensä ohella kitaristi Liberty Elman, basisti Matt Garrison ja rumpali Otis Brown III hivelivät korvia sooloillaan.

Vaikuttavin muusikko taisi kuitenkin olla lyömäsoittaja Abdou Mboup. Senegalissa griot-sukuun syntynyt lyömäsoittaja toi mukaan tuulahduksen Afrikkaa. Mboupin soiton perustana olivat conga-rummut. Niiden lisäksi hän soitti välillä kora-harppua ja tamaa, puhuvaa rumpua.

Mbalax-musiikin juurilta Mboup on edennyt kansainväliselle uralle ja työskennellyt erilaisten tähtien kanssa. Jo 1970-luvulla hän soitti eteläafrikkalaisen Hugh Masekelan yhtyeessä.

Taidokkaassa konsertissa harmitti vain katsomon väljyys. Se ei tosin näyttänyt haittaavan muusikoiden tunnelmaa. Tai olisiko täysi sali kirvoittanut enemmän kuin yhden ylimääräisen?

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat