Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Musiikkia musiikista – ja holokaustista

Tukholman Juutalainen kevät esitteli Steve Reichin kaksi puolta

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Norrbotten Neo ja Kammarensemble kapellimestarina Christian Karlsen Dramatenissa. – Reich.

Tukholman Juutalainen kevät -tapahtuma esitteli kaksi puolta elokuussa Helsingin juhlaviikoille saapuvan Steve Reichin sävelkielestä.

Double Sextet toi Pulitzerin vuonna 2009, ja se on musiikkia musiikista. Reichin minimalismin herkeämätön rytmisyys on yhä pohjana, vaikka harmoniat ovat nykyisin rikkaampia. Pianot ja vibrafonit täydentävät toistensa kahdeksasosaiskut ja muut soittimet tekevät monenlaisia kaanoneita Reichin tarkkaan kalkyloimalla tavalla.

Uskaltaako sanoa: hidas osa on melkein romanttisen kaunis. Epäsentimentaalinen Reich pehmenee vanhetessaan, ja tästä Norrbotten Neo ja Kammarensemble ottivat paljon irti.

Different Trains vuodelta 1988 on musiikkia holokaustista. Reich rinnastaa lapsuutensa junamatkat ja holokaustista selvinneiden junamatkat keskistysleireihin nauhalta tulevin tekstifragmentein. Uskomattoman kekseliäästi jousikvartetin musiikki nousee puheen intonaatiosta: joskus sitä ennakoiden, joskus alleviivaten, joskus intonaatiosta nousevia sävelkulkuja varioiden.

Nuorella Reichilla oli pyrkimys "hukkua" musiikin toisteisuuteen ja saavuttaa sitä kautta ekstaasi. Different Trainsin holokausti-viittaukset ovat ekstaasin vastakohta, mutta musiikissa on vielä paljon vanhaa Reichia.

Tästä syntyy yksi mestariteoksen kiintoisista jännitteistä.

Reich on kohta 79-vuotias, eikä itse noussut enää lavalle musisoimaan. Hän kulkee nyt ympäri maailmaa opettamassa Reich-tyyliä uuden sukupolven muusikoille.

Nyt vuorossa olivat ruotsalaiset, elokuussa Juhlaviikoilla Colin Currie Group ja kamariorkesteri Avanti. Juhlaviikoilla ei valitettavasti kuulla Different Trainsia vaan sinänsä pätevä valikoima Reichia varhaisesta Pendulum Music -performanssista uuteen kvartettoon.

Ja silloin Reich nousee myös lavalle. Hän esittää Clapping Musicin Colin Currien kanssa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat