Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tähtipianisti Lazicissa on voimaa ja runollisuutta

Kulttuuri
 
Katarina Sällylä HS
Dejan Lazic
Dejan Lazic Kuva: Katarina Sällylä HS
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. John Storgårds, kapellimestari, Dejan Lazic, piano. – Beethoven, Mendelssohn, Sibelius.

Nuori kroatialainen tähtipianisti Dejan Lazic on sporttinen ilmestys konserttilavalla: hoikka, jäntevä ja urheilullisen slimmatusti pukeutunut mustaan paitaan ja housuihin. Nuorena hän haaveili myös jalkapalloilijan urasta.

Atleettinen oli Lazicin sisääntulo 22-vuotiaan Mendelssohnin mestariteoksessa, g-molli-pianokonsertossa. John Storgårdsin johtama HKO nostatti konserton johdannossa lyhyen crescendo-myrskyn, minkä jälkeen Lazic syöksi ilmoille tulisesti jyrähtelevän, ylöspäin nousevan, jykevän kaksoisoktaavikulun.

Lazicissa on suuri annos energistä voimaa ja spontaania heittäytymisintoa. Samalla hänen soittonsa säteilee klassista kurinalaisuutta ja kirkkautta. Kosketuksensa hän piti täysin tasaisena myös kiivaimmissa nousuissa.

Lazic on myös runollinen luonne. Ensiosan sivuteeman hän poimi ikään kuin etsiskellen esiin.

Hän liiteli ilmavin arabeskein ja kävi orkesterin kanssa läheistä vuoropuhelua. Lopussa virtuoosinen myrsky puhkesi hetkeksi kuin salamaniskusta uudelleen.

Hitaan osan pianosoolo soi sanattomana lauluna, joka sai aina uusia lyyrisiä vivahteita. Alttoviulut ja sellot sekä myöhemmin myös kontrabassot levittivät solistin melankolisten haaveiden alle pehmeän ja lämpimän sointimaton.

Finaalissa Lazic yhdisti tulista briljanssia kevyeen leikkisyyteen. Tunnelma oli riemukas myös säihkyvän ja kohisevan orkesterin puolella.

Sibeliuksen kolmas sinfonia alkoi kuin riemukas matkallelähtö. Teoksen kulussa on kummallisia pysähdyksiä ja uuden reitin etsimistä eräänlaisissa risteyskohdissa.

Vaikka kolmannen sinfonian on kuullut vaikka monta kertaa, sen oudot piirteet ihmetyttävät kiehtovasti aina uudelleen – varsinkin näin tunnollisen sibeliaanisessa esityksessä.

Beethovenin Leonore-alkusoitossa nro 2 Storgårds tiivisti orkestraaliseen muotoon Fidelio-oopperan suuren aatedraaman.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat