Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aleksandr Melnikov on liian hyvä megatähdeksi

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Arvio: konsertti

Tapiola Sinfonietta Tapiolasalissa, johtaja–viulisti Meri Englund, Aleksandr Melnikov, piano, Ensemble Schrat. – Beethoven.

Pianisti Aleksandr Melnikov on liian monisyinen ja ajatteleva taiteilija ollakseen megatähti, vaikka turboahdettuun uraan hänellä muodolliset edellytykset ovatkin. Onnenpotku on, että Tapiola Sinfonietta on saanut hänet taiteelliseksi partnerikseen.

Melnikov oli koostanut Ludwig van Beethovenin kolme teosta parin vuoden ajalta, jolloin hurjapää valloitti Wieniä äkkiväärään tyyliinsä. Pianosonaatin nro 7 Melnikov soitti fortepianolla, jonka koneisto tuotti pikku yllätyksiä. Hitaassa osassa Melnikov jopa venytti erästä taukoa, jotta ehti korjata jotain soittimen sisuksissa.

Kun oli tottunut isossa salissa soittimen vaimeahkoon ääneen, kävivät ilmi historiallisen valinnan edut, muun muassa bassorekisterin selkeys sekä eri väri- ja vaimennusmahdollisuudet. Melnikov toi esiin sonaatin oikkuilevan ja hurjastelevan luonteen myös kertausten muuntelulla ja pikku koristeilla.

Es-duuri-kvintetto op. 16 oli varsinainen ilmestys. Fortepiano yhdessä Ensemble Schratin klassismin ajan puhaltimien kanssa oli täydellinen liitto, jossa ei syntynyt tavanomaista yksi vastaan muut -asetelmaa.

Pianokonserttoon nro 1 vaihtuivat modernit soittimet. Flyygelistä oli poistettu kansi, ja Melnikov soitti orkesterin keskellä kasvot yleisöön päin. Ja kuinka soittikaan: massiivisessa kadenssissa rymistellen, toisaalla tuskin kuuluvasti koskettimiston pinnasta, lähes haavoittuvasti.

Kamarimusiikillisuus on inflaation kärsinyt termi, mutta siitä oli kuitenkin kysymys, voimaa ja vauhtia menettämättä. Meri Englundin konserttimestarin paikalta johtaman Tapiola Sinfoniettan soitinryhmät ja soolopuhaltajat ottivat tilaa, kun tarve tuli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat