Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brucknerin sinfonia soi dramaattisesti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa, joht. Kent Nagano, urkusolistina Jan Lehtola. – Saariaho, Bruckner.

Outi Pyhäranta HS
Kent Nagano
Kent Nagano

Anton Bruckner on sinfonioiden eri versioiden välisen ristipainin sekä muodonnan tarjoamine haasteineenkin sen verran suuri säveltäjä, että hänen musiikkinsa sallii monenlaisia tulkintoja, kunhan henki puhuu ja kapellimestarin usko on vahva.

Kent Naganoa ei voinut epäillä uskon puutteesta. Hän loi esitysversiossaan antaumuksellisen bruckneriaanin vaikutelman, mihin vain Wagnerinsa, Brucknerin erään oppi-isän, sisäistänyt johtaja pystyy.

Saimme komean, dramaattisen Brucknerin IV sinfonian, jonka nousujen valmistelut ja niihin liittyvät enteilyt, uumoilut ja odotuksia herättäneet tauot hän muotoili kihelmöivästi. RSO soitti taidokkaasti, huipennuksissa intohimoisesti ja värikkäästi. Eri soitinryhmät pääsivät täysin esiin, toisiaan peittämättä.

Nagano loi myös huumaavaa detaljien runsautta, mikä auttoi tasapainottamaan massojen ja alkuenergian laveita liikkeitä. Ehkä Kurt Masur tulkitsi taannoin Brucknerin VII sinfonian mystisemmin humisten ja monumentaalisemmin, mutta molemmille näkemyksille on paikkansa.

Kaija Saariahon odotettu Maan varjot, urkukonsertto, ei tehnyt kovin kummoista vaikutusta. On vaikea sanoa, oliko kyse tilasta ja oikeiden urkujen puuttumisesta vai säveltäjän visiosta, mutta uruista ei saanut korviin juuri mitään kuulijaa koskettanutta.

Reilumpaa yleisöä kohtaan olisi ollut luonnehtia kokonaisuutta orkesteriteoksena urkuosuuden kera, minkä säveltäjä lähes toteaa teosesittelyssään. Mutta vahinko on jo tapahtunut, kun lajimääre urkukonsertto on otsikon yhteydessä.

Sinänsä Maan varjot on ammattitaitoisesti kirjoitettua, kaunista, runollista ja finaalissaan myös mukavan ärhäkästä musiikkia, joten se antoi ajattelulle ja tunteelle aineksia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat