Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Italian varhainen musiikki helisi kevään luontoihmettä

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Ensemble La Morran ja Helsingin Barokkiorkesterin konsertti Vanhassa kirkossa, joht. Corina Marti. – Italialaista musiikkia 1300–1600-luvuilta.

Nykypäivän volyymiähkyn vaihtoehtona oli tervehdyttävää kuunnella luomukimara italialaisittain kevätviritteistä musiikkia, jossa luonto kukoistaa ja lempi leiskuu vertauskuvien voimin.

Keskiajan ja renessanssin musiikkiin erikoistunut nokkahuilisti Corina Marti johti seitsenhenkisen soittajiston vapaasti kirmanneisiin puuskiin Claudio Monteverdin Orfeuksen soitinnumeroissa sekä Tarquinio Merulan teoksissa. Yukie Saton vanhan musiikin laulajaksi yllättävän luonnollinen sopraano miellytti Orfeuksen prologissa.

Konsertin erikoisuuksia olivat Italian trecenton eli 1300-luvun musiikin kappaleet, joissa helkkyi Martin ja Anna-Maaria Oramon soittamana meillä kenties aiemmin näkemätön vempele.

Clavisimbalum on keskiaikainen cembalon edeltäjä, jossa kielet helisevät vapaasti sammumiseensa saakka. Niinpä syntyy jatkuva sointikimmellys, joka sopii oivallisesti kuvaamme Italian proto-renessanssin musiikki-ihmeestä.

Francesco Landinin ja 1300-luvun muiden firenzeläissäveltäjien madrigaalit, ballatat ja cacciat välittyivät raikkaina ja jännittävinä lauluteoksina, joissa Saton hieno sopraano ja Giovanni Cantarinin ilmeikäs tenori taipuivat ihmeteltäviin kulkuihin.

Michael Gondkon soololuuttu takasi renessanssikappalein konsertin jatkuvuuden. Hän soitti luistavasti ja taidokkaasti, vieläpä niin, että pienimmätkin yksityiskohdat kuuluivat suotuisassa kirkkoakustiikassa. Musiikin ihmettä sekin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat