Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonto hehkui Vivaldissa, tangokuume Piazzollassa

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Jan Söderblom-solisti-kapellimestari. – Vivaldi, Piazzolla.

On melko mahdotonta erottaa Vivaldin Neljä vuodenaikaa -viulukonserttosarjaa sen herättämistä luontokuvista.

Eikä ole syytäkään yrittää sulkea pois visuaalisia assosiaatioita. Barokkiestetiikan mukaan musiikin oli jäljiteltävä luontoa. Luonnolla tarkoitettiin ulkoista luontoa ja sisäistä luontoa eli tunteita ja mielenliikkeitä.

Harva barokkiteos kuvaa luontoa niin naturalistisesti kuin Vuodenajat. Voimakkaasti vaihtuvat luonnonilmiöt saivat aikaan myös sisäisiä tuntemuksia.

HKO:n uusi konserttimestari Jan Söderblom ja soittajat saivat tutun teoksen kuulostamaan luonnonraikkaalta. Vuoropuhelu oli intoutunutta. Raekuuron, humalaisten toikkaroinnit, metsästettyjen eläinten kauhut ja pakkashytinän Söderblom ja kumppanit kärjistivät groteskisti, mikä lisäsi esityksen tehoa. Myrskytuulten virtuoosisesta lennosta ja jytinästä otettiin kaikki irti.

Joskus sää hymyilikin, ja linnut lauloivat suloisesti.

Vivaldi sai parikseen Piazzollan vuodenajat, Four Seasons of Buenos Aires, jotka Piazzolla sävelsi alun perin erillisinä kappaleina tangoyhtyeelleen. Leonid Desjatnikov teki 1990-luvun lopulla kappaleista sovituksen jousiorkesterille ja sooloviululle.

Kenenkähän idea oli ujuttaa Piazzollan musiikin sekaan pätkiä Vivaldin Vuodenajoista, tuulen tuiverrusta ja linnunlaulua? Lystikkäältä se kuulosti.

Buenos Airesin vuodenajat vaihtelivat maanisesti hakkaavan tangokuumeen ja hetkellisten kaihonpuuskien ja tuskanparkaisujen välillä vangitsevasti.

Tämä on hyvin urbaania musiikkia, joka ei ensisijaisesti herätä luontoaistimuksia ja kosmisia tuntemuksia – vaikka väliin lomitetut ja lausutut Nerudan upeat runot pyrkivätkin virittämään sitä tähän suuntaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat