Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tyylitaju voitti tähtileikit

Kelela ammentaa 90-luvun r&b:stä, mutta välttää nostalgian

Kulttuuri
 
Roger Kisby Getty Images
Kelela esiintyi Pitchfork-festivaaleilla heinäkuun 19. päivä 2014.
Kelela esiintyi Pitchfork-festivaaleilla heinäkuun 19. päivä 2014. Kuva: Roger Kisby Getty Images
Arvio: konsertti
Kelela, Kuudes linja

 

Yhdysvaltalainen Kelela Mizanekristos (s. 1983) voisi olla moderni r&b-diiva muiden joukossa.

Hän ammentaa kaiken noin vuodesta 1999: niin pukeutumisensa kuin laulumelodiansa, joiden ilmeisimmät viitteet ovat vuosituhannen taitteen r&b-suuruudet Destiny's Child, Aaliyah ja TLC.

Esittäjä: Kelela Mizanekristos

Paikka: Kuudes linja

Laji: pop

Kelelan suurin vahvuus on se, ettei hän yritä suotta esittää diivaa tai tähteä, vaan on – kuten itse asian välispiikissään ilmaisi – lähinnä solisti dj-kavereilleen.

Kuudennen linjan lavalla maanantaina Kelela oli kuin esiintyisi makuuhuoneensa peilille, eikä laajasta rekisteristään huolimatta ollut laulajanakaan mikään tummasti tulkitseva tuuttaaja. Ja tuskin raiderissakaan vaadittiin hotelliin laventelivettä, rotukissanpentuja tai silkkiliinoja.

Päinvastoin, jo ensimmäisen kappaleen jälkeen hän kertoi päälle sadan hengen salille, että olisi "käkättänyt onnesta", jos paikalla olisi ollut edes kymmenen ihmistä.

Kelelan lavapersoona sopi hänen musiikkiinsa. Viimevuotisen debyyttimixtapen Bankhead, Do It Again ja Guns and Synths ovat varsin perinteisiä ja pehmeitä r&b-hittejä, mutta parhaimmillaan hän oli kun r&b oli vain laulumelodioiden painoinen viite suihkivien ja rytmeiltään rikki silvottujen biittien päällä.

Jo Cut 4 Me -mixtapelle Kelela oli valinnut äärimmäisellä tyylitajulla taustakseen joukkion arvostettuja marginaalituottajia, mutta keikan pohjalta vieläkin parempaa on luvassa pian.

Kelelan piti julkaista jo kuun alussa ep, joka on tehty yhteistyössä Kanye Westin Yeezus-levylle ja Björkin uudelle Vulnicuralle biittejä tehneen Arcan kanssa.

Uusissa kappaleissa Kelela väisti nostalgia-r&b:sta syvemmälle tulevaisuuteen. Milloin hänen taustallaan soi muistijäljistä kasattu tekno, milloin rytmit imeytyivät sisäisiin madonreikiinsä ja milloin kolkko urkulinja oli lähellä ideaa Portisheadista nykyajassa.

Hyvä niin, sillä mitä kauemmas konventioista rytmit irtosivat, sitä uniikimpaa musiikki oli.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat