Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäläisviulisti veti Mozartin jazziksi HKO:n konsertissa

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa, joht. John Storgårds, viulusolistina Sergei Malov. – Prokofjev, Mozart, Nielsen.

Vauhdikkaan ja elämänmyönteisen konsertin yllättävin hetki koettiin vanhan veijarin, W. A. Mozartin viulukonsertossa nro 4. Venäläisen muusikkoperheen kasvatti, viulisti Sergei Malov tulkitsi soolo-osuuden kultivoituneesti. Kliseet venäläisestä ruoskanjälkisoitosta saattoi unohtaa tyyten.

Malov kunnostautui lisäksi klassismin ajan konserttosoiton edellyttämässä improvisoinnissa. Malov meni tosin totuttua pidemmälle: hän pani orkesterin jammailemaan ensiosan kadenssissa ja vetäisi sen päälle paljossa osan sivuteemaan perustuvan jazz-soolon. Mozart ei olisi tästä pahastunut, toivottavasti ei yleisökään.

Klassismisoitto ei jäänyt vain kivan kokeilun varaan: Malov soitti myös fermaatit.

Nykyisin soittajat laiskuuttaan, tietämättömyyttään tai osaamattomuuttaan ohittavat ne asiaa sen kummemmin pohtimatta. Mutta kun Mozart kirjoitti fermaatin, se merkitsi kutsua pieneen vapaaseen pyrähdykseen, solistiseen hetkeen ja ylimenoon.

Malov antoi asiasta hienon oppitunnin. Fermaattisoiton opettelun tulisi ehdottomasti kuulua muusikkokoulutukseen!

John Storgårds ja HKO seurasivat valppaasti solistia, joten tuloksena oli nautinnollinen Mozart-rupeama.

Samoilla onnellisilla linjoilla oltiin Sergei Prokofjevin raikkaassa Klassisessa sinfoniassa. Carl Nielsenin sinfonian nro 2, Neljä temperamenttia, luonnekuvat välittyivät miltei fyysisinä tiloina, ja finaalissa alkoi kuulijan veri virrata.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat