Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelikymppinen Nits hurmaa yhä

Hollantilaisen yhtyeen musiikissa kuuluu vanhan mantereen perinne

Kulttuuri
 
Hollantilaisen Nitsin Robert Jan Stips (vas.), Rob Kloet ja Henk Hofstede ovat 40-vuotisjuhlakiertueella.
Hollantilaisen Nitsin Robert Jan Stips (vas.), Rob Kloet ja Henk Hofstede ovat 40-vuotisjuhlakiertueella.
Arvio: konsertti
Nits Savoyssa.

Alankomaissa ei tunnetusti ole vuoria, mutta eivät kai hollantilaiset niitä kaipaakaan, kun heillä on Nits-yhtye, jonka komeimmat kappaleet ovat majesteettisia kuin Alpit – esimerkiksi In the Dutch Mountains, joka kuultiin Savoyssa ylimääräisenä.

Nitsin 40-vuotisjuhlakiertueen Suomen konsertit lykkääntyivät puoli vuotta. Odottaessa yhtye ehti julkaista sopivasti viime viikolla tuplalive-cd:n Hotel Europa, jolla on äänityksiä vuosilta 1990–2014.

Nitsillä on aina ollut tiiviit yhteydet Suomeen. Täällä käydessään se on usein soittanut yhden vuoden parhaista konserteista. Niin nytkin.

Yhtye esiintyi pitkäaikaisessa peruskokoonpanossaan: Henk Hofstede lauloi ja soitti kitaraa tai paikoin pianoa, Robert Jan Stips koskettimia ja Rob Kloet rumpuja.

Hofstedea voisi luonnehtia tunnelmoijana Euroopan vastineeksi Leonard Cohenille. Nitsin musiikissa kuuluu vanhan mantereen perinne eikä sillä ole paljonkaan yhteyttä rockin nuorekkaaseen kapinaan.

Sen sijaan Nits kytkeytyy luontevasti taidemaailmaan. Konsertissa kuulluista kappaleista esimerkiksi Soap Bubble Box viittaa kuvataiteilija Joseph Cornelliin ja A Touch of Henry Moore kuvanveistäjään.

Taidokkaan soiton lisäksi Nits silasi konsertin hienolla ylöspanolla. Lamppuköynnökset korostivat lavatilan syvyyttä ja muutkin valaisimet toimivat myös lavasteina.

Pitkän uran aikana Nitsille on kertynyt 25 levyä ja paljon kappaleita. Adieu Sweet Bahnhofin tapaisten klassikoiden ohella kuultiin tuntemattomia kappaleita, jotka olivat enimmäkseen yhtä komeita.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat