Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nykysäveltäjät inspiroituivat hengellisistä barokkimoteteista

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Kamarikuoro Kaamos Kallion kirkossa. Johtaja Dani Juris.

Kun Kamarikuoro Kaamos tilasi viideltä säveltäjältä uudet hengelliset kuoroteokset, inspiraationlähdettä ei tarvinnut etsiä, vaan se oli tarjolla valmiina: saksalaisen protestanttisäveltäjän Heinrich Schützin (1585–1672) motetit.

Kuoron johtaja Dani Juris oli valinnut Schützin laajasta Geistliche Chormusik -kokoelmasta (1648) viisi motettia, joista jokainen sai parikseen, eräänlaiseksi kommentikseen ja heijastuksekseen uuden teoksen.

Vuonna 2007 perustettu Kaamos on vuosien varrella nostanut määrätietoisesti tasoaan. Schützin motettien polyfoniset melodialinjat virtasivat läpikuultavan pehmeästi ja tasapainoisesti, täynnä Schützille ominaista haltioitunutta uskonnollista tunnetta.

Säveltäjä: Paola Livors, Lauri Mäntysaari

Esittäjä: Kamarikuoro Kaamos, joht. Dani Juris

Paikka: Kallion kirkko

Laji: klassinen, Paola Livors, Lauri Mäntysaari

Yhtäkkiä huokaileva hartaus saattoi muuttua riemukkaiksi tanssirytmeiksi tai kasvaa ekstaattisiksi sointiaalloiksi. Schütz yhdisti mestarillisesti italialaista polyfoniaperinnetta ajan saksalaiseen modernismiin.

Budoo no ki on nimeltään japanilaisen Yui Katadan hienostunut sointimaalaus. Hänen ilmavasti leijailevan, viinipuu-vertaukseen liittyvän teoksensa uskonnollista tunnetta voisi kuvata panteistiseksi.

Monilla japanilaisilla nykysäveltäjillä on kyky luoda kevyin modernein keinoin musiikkiinsa lumoavaa, ajatonta luonnonläheisyyttä.

Italialaissyntyisen Paola Livorsin In via -teoksen lähtökohta on Jotka kyynelin kylvävät -psalmi, jossa kuuluu latinaa ja kreikkaa, Schütz-kaikuja ja Jemenin juutalaisia lauluja. Kromatiikka synnyttää kevyttä eksistentiaalista ahdistusta. Tämä armonrukous tuntuu nousevan jostakin pitkästä historiallisesta jatkumosta.

Teoksista perinteisin on Lauri Mäntysaaren Titusbrevet. Sampo Haapaniemi saarnasi metallikkaan uljaalla baritonillaan vaimoväelle kuuliaisuutta ja hyvää käytöstä, mitä ei voinut kuunnella hieman huvittumatta. Patriarkaalinen äkeys on johdantona loppuhymnin tasa-arvorukoukseen.

Juhani Komulainen on kirjoittanut My Redeemer Lives -motettiinsa tiheää kuorosatsia, myös klustereita. Pieni taikatemppu on, miten hyvin hän saa ahtaan kudoksen hengittämään, virtaamaan ja väreilemään.

Suuri ansio kuului tietysti myös Juriksen tarkoille ja hienovaraisille johtajantaidoille.

Tapiola Tuomelan Unser Wandel ist im Himmel -motetissa Kaamos kuulosti kokoaan paljon suuremmalta. Tässä voimaperäisessä ja tiiviisti pakatussa loppuhuipennuksessa ihmiskunta huutaa pelastuksen kaipuuta epätoivon ja riemun huojuvalla rajaviivalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat