Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huiluvirtuoosi Emmanuel Pahud teki syvän vaikutuksen

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Helsingin kaupunginorkesteri Musiikkitalossa. Emmanuel Pahud, huilu. Joht. Miguel Harth-Bedoya. Sallinen, Ibert, Brahms.

Tietenkin Emmanuel Pahud on virtuoosi, mutta virtuositeetti ei nyt rajoitu siihen, että sormitekniikka on hiottu täsmälliseksi ja luonnonlakeja uhmaavan nopeaksi. Syvemmän vaikutuksen tekee tapa, jolla Pahud hienovaraisesti muuntelee huilun soundia huimimmissakin kolmen oktaavin alueella kulkevissa kuvioinneissa.

Jacques Ibert kirjoittaa konsertossaan usein taitteen loppuun juoksutuksen, joka päättyy häivytykseen huilun korkeimpaan rekisteriin, lähes morendo. Huilistit tietävät, että tässä ei todellakaan liikuta soittoniekan kotoisimmalla mukavuusalueella.

Hitaan osan elegisissä tunnelmissa kuultiin, kuinka huilulla voidaan tuottaa pinnaltaan hauras mutta ytimeltään kantava sointispektri.

Ja vibratohan on mauste, ei kattavaksi tarkoitettu periaate. Että Pahud luo illuusion kaiken tämän toteuttamisen vaivattomuudesta, on juuri sitä virtuositeettia.

Konserton finaaliin Ibert on merkinnyt lähes paholaismaisen metronomilukeman, mutta tämä ei Pahudille riitä. Nyt vaanii jo uhka, että siirrytään formulakisojen aika-ajoa muistuttavaan estetiikkaan. Mennään niin nopeasti kuin kone antaa myöten. Petri Alangon mainiossa levytyksessä kuulemme kyllä finaalista musiikillisesti loogisemman version. Siltikin Emmanuel Pahud on tällä hetkellä kantaohjelmiston johtava huilisti maailmassa.

HKO osallistui Aulis Sallisen 80-vuotisjuhlintaan säveltäjän Shadows-alkusoitolla.

Konsertin päätteeksi Miguel Harth-Bedoya johti kotoisan polemisoimattoman version Johannes Brahmsin neljännestä sinfoniasta.

Helsingin kaupunginorkesterin kevätkausi on ollut monella tapaa menestys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat