Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juan Diego Flórez lauloi romanttisen kauniisti flunssastaan huolimatta

Juan Diego Flórez on todellinen korkean c-sävelen ritari

Kulttuuri
 
Enrique Castro-Mendivil
Juan Diego Flórez
Juan Diego Flórez Kuva: Enrique Castro-Mendivil
Arvio: konsertti
Tenori Juan Diego Flórez Finlandia-talossa. Vincenzo Scalera, piano.

Tuntui kuin perulainen tähtitenori Juan Diego Flórez olisi konserttinsa avausnumeroissa hieman varonut ääntään. Jotkut sävelet saattoivat jäädä tukkoisiksi.

Ääni avautui ja lämpeni nopeasti ja syttyi sulavalinjaiseen romanttiseen kauneuteensa, jossa yläsävelrikkaaseen kirkkauteen yhdistyy hienoinen surumielinen sävy.

Itse asiassa ei ollut yllätys, kun Flórez ilmoitti kohtapuolin olevansa hieman vilustunut. Hän pyyteli anteeksi ja poistui lavalta pientä hoitotoimenpidettä varten. Tiehyitä piti avata.

Esittäjä: Tenori Juan Diego Flórez. Vincenzo Scalera, piano.

Paikka: Finlandia-talo

Laji: klassinen

Oli hauskaa kuulla Flórezin myös puhuvan. Se tiivisti kontaktia yleisöön, jonka hän valloitti täysin. Hän teki hyvin sympaattisen, ystävällisen ja välittömän vaikutuksen.

Rautaisesta ammattitaidosta oli vakuuttavana todisteena se, miten loistavasti Flórez hallitsi äänensä flunssanpoikasesta huolimatta.

Flórez aloitti konserttinsa italialaisen Stefano Donaudyn kolmella legantilla lemmenlaululla. Ne etenivät luontevasti eivätkä nousseet kovin korkealle. Kujeilunhaluakin pilkahti.

Salonkiromantiikan tunnelma vahvistui Tostin kolmessa laulussa. Flórezin tenori oli juuri omiaan ilmentämään niiden sulokkaasti hehkuvaa ja virtaavaa sentimentaalisuutta. Palvova romanttinen rakkaus puhkesi soimaan, tuskan ripaukselle asianmukaisesti maustettuna.

Bel canto -taidoistaan tämä alan ehdoton nykyinen ykkönen antoi monipuolisen näytteen Rossinin Il turco in Italia -aariassa. Ääni liiteli kevyenä legato-linjana, taipui leikkien taiturikuvioihin, hyppeli notkeasti rytmeissä, säteili pianissimoissa ja kasvoi temperamentikkaasti kajahtaviin nousuihin.

Huippusävelet kilahtelivat kautta illan kirkkaasti ja vaivattomasti. Tässä on todellinen korkean c-sävelen ritari, jolla on kullanhohtoisen metallikkaasti säihkyvä ylärekisteri hallussaan kuin luonnonlahjana.

Konsertin jälkipuolen Flórez omisti ranskankieliselle musiikille, jonka melodisia vivahteita hänen äänensä ilmaisee hienostuneen herkkäsävyisesti ja taipuisasti.

Duparcin lauluissa henkistynyt vire yhdistyi aistilliseeen nautinnonhaluun ja laulussa Le manoir de Rosemonde (Rosemonden kartano) raatelevasti laukkaavaan rakkaudentuskaan.

Virallinen ohjelma huipentui romanttiseen tunnetulvaan. Massenet'n kaksi Werther-aariaa toivat esiin Wertherin kaksi puolta; naiivin idealistin ja epätoivoisen masokistin.

Gounod'n Romeon aaria soi intohimoisena, runollisena rukouksena, täynnä mestarillisia vokaalisia nousuja ja laskuja ja uljaasti heliseviä korkeita b-säveliä.

Kolmessa ylimääräisessään sankaritenori hurmasi leikkisyydellään.

Tukenaan ja turvanaan Flórezilla oli joustava ja taitava, hymyssä suin soittava Vincenzo Scalera, joka toimitti joskus myös kuiskaajaan virkaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat