Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Patti Smith puhalsi pois 40 vuotta Primavera Sound -festivaalilla

Raivokas konsertti huipensi festivaalin ja avasi Patti Smithin Horses-kiertueen

Kulttuuri
 
Dani Canto
Patti Smith soitti festivaalilla läpi koko esikoislevynsä Horses.
Patti Smith soitti festivaalilla läpi koko esikoislevynsä Horses. Kuva: Dani Canto
Arvio: konsertti
Patti Smith
Primavera Sound -festivaalilla Barcelonassa.

Barcelonan Primavera Sound -festivaalin komeimmasta esiintyjästä ei ollut tänä vuonna epäilystä. Patti Smith soitti läpi tasan 40 vuotta sitten ilmestyneen esikoislevynsä Horses kiertueensa avauskonsertissa.

68-vuotias yhdysvaltalaismuusikko näytti nuoremmille energisen esiintymisen mallia. Jo levyn avauskappale Gloria tuli raivokkaana tulkintana, joka veti yleisömeren mukaan laulamaan kuuluisaa säettä, jossa Smith julistaa, ettei Jeesus kuollut hänen syntiensä vuoksi.

Oli mukana suvantojakin kuten levylläkin, mutta etenkin Free Moneyn tapaisissa nopeissa kappaleissa tuntui, että Smith puhalsi pois Horsesin julkaisusta kuluneet vuosikymmenet. New Yorkin CBGB-klubilla tuskin kuultiin 1970-luvulla hurjempaa esitystä kuin Barcelonassa.

Levyn nimi tulee pitkän ja monipolvisen Land-kappaleen osasta. Sen lopuksi Smith palasi Gloria-kappaleeseen ja ikään kuin sulki konsertin kehäksi.

Tyylikäs temppu jätti levyn päätöskappaleen Elegien vähän erilliseksi, mikä korosti hyvin kuolleiden ystävien muistoksi tehdyn laulun herkkyyttä. Smith päivitti kappaleen keskellä lausumaansa muistolistaa aina Lou Reediin saakka.

Bonusbiisinä kuultiin Rock'n'Roll Nigger Patti Smithin kolmannelta levyltä Easter. Smith liitti sen selvin sanoin viime aikojen rotuongelmiin ja tarttui kitaraan, josta repi riipivää hälyä sanoman painoksi.

Hengästyttävän huipennuksen lopuksi Smith katkoi kitarasta kielet, joista viimeisen omisti seremoniallisesti yleisölleen. Väenpaljous tuntui jäävän sellaiseen hurmokseen, ettei edes osattu vaatia lisää.

Myöhemmin omalla keikallaan paluuta tekevä Sleater-Kinney nosti hattua Smithin esitykselle. Se soitti varsin verevän keikan, mutta Horsesin jälkeen kaikki muut saman illan esiintyjät vaikuttivat valjuilta.

Primavera Sound on Euroopan isoimpia ja arvostetuimpia rock-festivaaleja. Lauantaina siellä esiintyi myös barcelonalaisyhtye Mourn, jonka särmikästä taiderockia on verrattu P. J. Harveyhin ja Patti Smithiin.

Katalonialainen teini-ihme ei oikeastaan enää tarvitse Primavera Soundin nostetta. Mourn aloitti vasta viime vuonna, mutta sillä on jo omat tiedottajat Britanniassa ja Yhdysvalloissa sekä oma keikkamyyjä Amerikassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat