Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aulis Sallinen on mestari kertomaan soivia tarinoita

Naantalin kirkossa tunnelma vaihteli murheellisesta hulluttelevaan

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
Naantalin Musiikkijuhlien konsertti Naantalin kirkossa. English Chamber Orchestra. Ralf Gothóni, kapellimestari ja piano, Arto Noras, sello. – Haydn, Sallinen, Mozart.

Maineikkaalla English Chamber Orchestralla (ECO) on lämmittävän laulava, täyteläinen ja värikäs perussointi ja taito loihtia mieleenjääviä konserttielämyksiä. ECO saa kuulijat viihtymään seurassaan, mikä on tärkeä valttikortti Lontoon musiikkitarjonnan ankarassa kilpailussa.

Avausnumero oli Haydnin sinfonia nro 49 La Passione, joka soi kirkollisessa "kärsimyssävellajissa" f-mollissa. Se alkaa kirkkosonaatin tyyliin hitaalla adagio-osalla. Tumma melodiikka virtasi kauniin laveana ja murheen murtamana.

Seuraava nopea osa ylitti uskonnollisen kärsimysmystiikan rajat. Siinä puhkesi kuumeisen villi myrsky, joka on Haydnin rakastamia yllätystehoja. Finaalin myrsky oli kuin luonnonvoiman raivoa. Teoksen rajuilmat ovat romantiikkaa enteileviä tunteenpurkauksia.

Myrskyisä teos on myös Aulis Sallisen Don Juanquixoten yölliset tanssit, jossa sellisti Arto Noras seikkaili tulisen taiturillisesti ja myös huumorimielellä.

Don Juan ja Don Quixote taitavat lennähtää aluksi Espanjan maisemista Argentiinaan, sillä teoksen maaniset ja jazzahtavasti svengaavat tangoeleet tuovat mieleen Buenos Airesin ja Astor Piazzollan.

Eräs alkupuolen kohta toi vitsikkäästi mieleen 1920-luvun renkutuksen Ain't She Sweet. Joskus mentiin kuin suomalaista polkkahaipakkaa. On teoksessa myös Espanjan kaikuja, tulitanssiakin.

Houreenomaisessa yökertomuksessaan Sallinen yhdistää synkkää kiihkoa viihteellisyyteen. ECO oli hurjassa ja hulluttelevassa juonessa sähäkästi mukana.

Sallisen Barabbas-muunnelmat on toinen kertovan musiikin mestarinäyte. Alkuperäinen soolosoitin oli harmonikka, mutta kapellimestari Ralf Gothóni on tehnyt siitä sovituksen pianolle ja jousiorkesterille.

Barabbas on sarja salaperäisiä kohtauksia yöllisen hämyisässä maailmassa. Barabbas-ryöväri käy vuoropuheluita orkesterin edustaman ihmisjoukon ja soolosoittimien edustamien henkilöiden kanssa. Konflikteja ei tunnu juuri syntyvän. Barabbas-piano on taitava manipuloija ja peluri, keskustelija ja kuuntelija.

Konsertti päättyi Mozartin sinfoniaan nro 29 A-duuri, KV 201. Gothóni ja ECO saivat sinfonian aurinkoiset kasvot loistamaan, laulamaan ja sykkimään.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat