Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valloittavasti tehty ensimmäinen ooppera

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Monteverdin L'Orfeo Metropolian konserttisalissa, joht. Edward Ananian-Cooper, ohjaus Ville Saukkonen.

Oli tarpeen saada musiikinhistorian ensimmäinen merkittävä ooppera, Claudio Monteverdin L'Orfeo, favola in musica ("Orfeus, musiikkinäytelmä", 1607), nykyisen barokkiosaamisen mukaisena Suomen-ensiesityksenä. Sen ovat tehneet aiemmin meillä 1958 musiikinharrastajat ja 1983 Helsingin Juhlaviikkojen tuoma frankfurtilais-ryhmä.

Metropolian Ammattikorkeakoulun sekä Helsingin kulttuurikeskuksen tuella oli saatu aikaan valloittava produktio. Kansallisoopperan Alminsali saattaisi toimia yhtä hyvin barokkioopperan tyyssijana.

Ville Saukkosen ehtymättömästä ideasarvesta irtosi totutusti niin vauhdikas kuin tyylikäskin näyttämötoteutus. Hauskutusta saatiin I ja II näytöksen paimen- ja tanssikohtauksissa, kun taas III ja IV näytöksen manalakuvat ja V näytöksen apoteoosi toteutuivat klassisen tyylikkäinä ja liikuttavina.

Laura Humppilan ja työryhmän laatimat koreografiat löysivät luontevan tavan myötäillä draamaa.

Hanna Hakkarainen oli suunnitellut säästeliäitä perusasuja, mutta ne seurasivat mukavasti mielikuviamme antiikin vähäpukeisesta aistillisuudesta. Kekseliäs oli Paimenen kattilapäähine!

Edward Ananian-Cooperin johtamassa orkesterissa ei ollut kaikkia Monteverdin vaatimia soittimia, mutta sentään barokkipasuuna, teorbi ja regaali loivat oikeaa väritystä. Joustavalla ja ryhdikkäällä johtamisella musiikki sujui nautittavasti.

Produktiossa kuultiin oivallisia solisteja. Tenori Juho Punkeria parempaa Orfeusta meiltä tuskin löytyy. Erik Rousin Kharonina ja Ronnie Karlsson Plutona säväyttivät mehukkailla bassoillaan.

Mallikkaasti lauloivat myös Tero Halonen Paimenena/Apollona, Milla Mäkinen Nymfinä/Proserpinana, Johanna Lesonen Eurydikenä, Tuula Saarensola Sanansaattajana sekä Iida Antola Toivona.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat