Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Englantilainen John Surman soitti saksofonia taiturimaisesti – jazzkesä alkoi Keravalla

Kulttuuri
 
Verneri Pohjola
Verneri Pohjola
Arvio: konsertti
John Surman Valhalla Quartet, Verneri Pohjola North Trek sekä Black Motor & Ernest Dawkins lauantaina Kerava-salissa – Kerava Jazzin ohjelmistoa.

Pääkaupunkiseudun jazzkesä on alkanut perinteisesti Keravalta – ja eilen sunnuntaina se olikin jälleen ohi, mitä monikansallisiin tapahtumiin tulee. Kerava Jazz on lajissaan edelleen ainoa.

Kolmipäiväisen tapahtuman pääesiintyjä oli eurooppalaisen jazzin arvostettu pioneeri, englantilainen saksofonisti ja säveltäjä John Surman, joka keräsi perjantain soolokonsertilla väkeä Keravan kirkkoon.

Lauantaina monipuolinen ja monitaitoinen Surman todisti Kerava-salissa uskoa toisenlaiseen jazzin myöhempien aikojen johdannaiseen, jota levyttänyt niukasti viime vuosikymmeninä. Mutta nyt hänen tuore norjalainen Valhalla-kvartettinsa esitti todella ennakkoon luvattua silkkaa jazzia, vaikka vanhahtavalta kuulostavaan sähköiseen fuusio-tyyliin.

Osloon asettuneen Surmanin musiikissa olikin kuulakasta pohjoismaista vuonojazzia vain vahvasti kaiutetun sopraanosaksofonin soundissa – hänen toisen pääsoittimensa, jolla hän intoutui lopussa illan vimmaisimpaan sooloon.

Surmanin sävellyksistä kootun sähäkän ja rennon setin kohokohtia olivat lopulta hänen taiturimaiset ulostulonsa sopraanosaksofonilla, baritonisaksofonilla ja bassoklarinetilla. Pätevän moitteeton yhtye kuulosti omaäänisen Surmanin rinnalla aika persoonattomalta ja paikoin jopa puuduttavalta, solistin säestäjältä.

Viisituntisen ja kaksiosaisen pääkonsertin ensimmäisen puoliskon muut yhtyeet olivat satunnaisempia, mutta eivät vähäisempiä.

Trumpetisti Verneri Pohjola oli saanut koota Kerava Jazzia varten pohjoismaisista muusikoista hieman poikkeavasti soineen kvintetin, jonka hitaasti kiiruhtavat ja maalailevat kappaleet loivat oman maailmansa.

Jazzin vastavirtaisesta perinteestä ammentavalla Black Motorilla on oman maailman luomisesta jo kymmenen vuoden kokemus, mutta Keravalla sekin oli uuden alussa. Perustaja Sami Sippolan tilalla soitti vasta toista kertaa tenorisaksofonisti Tane Kannisto ja onneksi omalla erilaisella otteella, pyrkimättä korvaamaan Sippolaa.

Periaatteessa Kanniston toista tulikastetta piti helpottaa trion täydentäjäksi Chicagosta tuotu saksofonisti Ernest Dawkins, joka esiintyi toista kertaa Keravalla.

Mutta yhteinen keikka ajettiin kaksilla kärryillä – toisaalta Dawkinsin, toisaalta Black Motorin – sekä vielä eri suuntiin. Pisimmälle päästiinkin rohkaisevasti taas Black Motorin omilla kappaleilla, jotka oli säveltänyt eläytyneesti sooloillut basisti Ville Rauhala.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat