Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Grigori Sokolov kätkee persoonansa musiikkimaailmojensa taakse

Grigori Sokolov yhdisti detaljitarkkuuden arkkitehtonisiin kokonaisnäkemyksiin

Kulttuuri
 
Esko Keski-Oja
Grigori Sokolov palkitsi kuulijakunnan kuudella ylimääräisellä.
Grigori Sokolov palkitsi kuulijakunnan kuudella ylimääräisellä. Kuva: Esko Keski-Oja
Grigori Sokolovin pianokonsertti Musiikkitalossa. – Bach, Beethoven, Schubert.

Grigori Sokolovin konsertti venyi kolmen tunnin mittaiseksi. Hän palkitsi salintäyden kuulijakunnan kuudella ylimääräisellä.

Sokolovin koko olemus kertoo, että hän pyrkii kätkemään oman persoonansa musiikin taakse. Hänen kasvonsa pysyvät koko ajan peruslukemilla. Ilmekään ei juuri värähdä.

Joka teoksessa Sokolov loi oman soinnillisen pienoismaailman, joissa hän yhdisti fanaattisen detaljitarkkuuden arkkitehtonisiin kokonaisnäkemyksiin.

Säveltäjä: Bach, Beethoven

Esittäjä: Grigori Sokolov

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Bach, Beethoven

Avausnumero, J. S. Bachin B-duuri-partita helähti soljumaan kirkkaasti. Partita oli sarja henkistyneesti säteileviä barokkitansseja. Rytmit ponnahtivat kevyen täsmällisesti ja polyfoniset melodialinjat valottuivat läpikuultavasti.

Barokin sulokkuus vaihteli arvokkaan painokkuuden kanssa. Päätösosa, virtuoosisen nopea gigue, kiisi ja pyörähteli kuin puhurituuli.

Beethovenin pianosonaatti nro 7 D-duuri op. 10 nro 3 on säveltäjänsä varhaisista pianosonaateista mielikuvituksekkain ja pianistisesti vaikuttavin.

Sokolov aloitti sonaatin myrskyisästi nousevin askelin ja ryntäsi ylöspäin fortissimo-purkaukseen. Kohta hän pysähdytti vauhdin ja antoi flyygelin laulaa.

Koko ensiosa oli äkkinäistä kulkua vastakohdasta toiseen. Sokolov rakenteli rajuja nousuja ja hajotti ne saman tien. Sointikuvat muuttuivat yhtä nopeasti.

Teknisellä kontrollillaan ja vahvalla muototajullaan Sokolov piti heittelehtivän fantasian wieniläisklassisessa tasapainossa ja kohtuudessa.

Hitaassa osassa ensiosan prismamainen duurivalo katosi ja ilmapiiri synkkeni mustaksi ja lohduttomaksi.

Synkkä visio katosi viehkeässä menuetissa, joka palaa aristokraattiseen hovimaailmaan. Finaali oli kuin impressionistisesti säteilevä ilmava leikki.

Beethovenin sonaatin hidas osa oli eräänlainen johdanto Schubertin pianosonaattiin a-molli op. 143, joka on askeettinen ja fatalistinen teos.

Sokolov ei kaunistellut teoksen karuutta, vaan korosti sen mystisiä kohtalorytmejä jykevästi paisutellen. Scarlattimainen finaali kevensi tunnelmaa.

Kuusi Moments Musicaux -kappaletta vei intiimisiä laulavaan ja sykähtelevään, lohdulliseen romantiikkaan.

Runollisimmillaan ja kepeimmillään maestro oli neljässä ylimääräisessä Chopinin masurkassa. Sen sijaan Chopinin Sadepisara-preludissa sadepisarat alkoivat jyskyttää niin lyijynraskaasti, että tuloksena oli kauhukuva.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat