Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Wienin filharmonikot hekumoi Sibeliuksella

Vierailijaorkesteri sai kapellimestari Franz Welser-Möstin johdolla Lemminkäisen kultaiseen sointiin

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Kaveh Rostamkhani
Kapellimestari Franz Welser-Möst johtaa Wienin filharmonikkoja taidolla. Kuva harjoituksista Wienistä.
Kapellimestari Franz Welser-Möst johtaa Wienin filharmonikkoja taidolla. Kuva harjoituksista Wienistä. Kuva: Kaveh Rostamkhani
Arvio: konsertti
Wienin filharmonikot Musiikkitalossa. Johtaja Franz Welser-Möst. Franz Schubert: Sinfonia nro 3 D-duuri, Ludwig van Beethoven: Leonore-alkusoitto nro 3, C-duuri, op. 72 ja Jean Sibelius: Lemminkäinen op. 22.

Vaikka Jean Sibeliuksen musiikki ei ole Wienin filharmonikoille vakio-ohjelmistoa, orkesterilla on merkittävä virstanpylväs aikakirjoissaan. Lorin Maazel teki käänteentekevän sinfonioiden kokonaislevytyksen 1960-luvulla, ja 1980-luvulla Leonard Bernstein levytti Wienissä sinfonioista neljä.

Samalla vuosikymmenellä orkesteri soitti Finlandia-talossa intohimoisin painotuksin Brahmsia. Bernstein ikään kuin kohotti orkesterin puikkonsa kärkeen, hyppäsi ilmaan räjähdystä ennakoiden ja tuli ryminällä alas tauon aikana.

Itävaltalainen Franz Welser-Möst ei ole samanlainen showmies. Hiljaisesti päättäväinen olemus on kultivoitunut. Uljas, täyteläinen ja kiinteä sointi tuntuu syntyvän suostuttelemalla. Tahdinlyönti jää vähemmälle, kun vasen käsi muotoilee musiikkia.

Säveltäjä: Schubert, Beethoven, Sibelius

Esittäjä: Wienin filharmonikot, johtaja Franz Welser

Paikka: Musiikkitalo

Laji: klassinen, Schubert, Beethoven, Sibelius

Welser-Möstin rauhallisesti kiiruhtava ura on kulkenut Norrköpingin, Lontoon vaikeiden vuosien ja Zürichin oopperan kautta Clevelandiin. Välissä ehti kulua ennenaikaiseen eroon päättynyt kausi musiikinjohtajana Wienin valtionoopperassa, jonka valikoiduista soittajista itsenäinen Wienin filharmonikot koostuu.

Tukkoon soitettu Sibeliuksen 150-juhlavuosi ei välttämättä tarvitse lisää Sibeliusta tuontitavarana, mutta kun sinfonian sijasta kyseessä on Lemminkäinen, ohjelmavalinta muuttuu kiinnostavammaksi. Jos sinfoniat ovat wieniläisten musiikkikartalla syrjäinen läiskä, minkälaiseen korpeen kuulu orkesteri joutuu kalevalaisen draaman ja symbolistisen tunnelmamaalailun kanssa?

Lemminkäistä ei sentään kelpuutettu päätösnumeroksi, vaan sen tehtävän sai alkusoitto. Miksipä ei, sillä Ludwig van Beethovenin Leonore nro 3 käy raikuvasta, voittoisasta finaalista, joka vetää sinfoniseen tapaan yhteen Fidelio-pelastusoopperan langat.

Suomalaiset kapellimestarit ja orkesterit ovat kehitelleet kikkoja Sibeliuksen sointibalanssien rukkaamiseksi. Wieniläiset soittivat enemmän tai vähemmän partituurin nimellisarvojen mukaisesti, ja tuloksena oli usein puupuhallinten hukkuminen jousien ja vaskien alle.

Mutta se sointi, kiihko ja loputon hekuma! Lemminkäinen ja saaren neidot ei ole kaukana Wagnerin Tristanista, joka oli saanut myös Sibeliuksen pyörryksiin. Kyllä tästä Lemminkäisestä sopii suomalaistenkin ottaa oppia.

Wieniläisten käyrätorvien kiinteä, solakka, kultainen sointi on silkkaa onnea. Vain kuusi kontrabassoa, mutta kuinka ytimekkäästi ne soivatkaan. Tuonelan joutsenessa korostui voimakasvibratoinen jousivirta, jonka sylissä englannintorvi uiskenteli. Moista trumpettien säihkyä ei liene Musiikkitalossa aiemmin kuultu.

Viulujen hyvin intensiivinen sointi ei pyrkinyt hinnalla millä hyvänsä homogeenisuuteen, vaan täysin rinnoin soittavat yksilöt kuuluivat läpi, jopa siinä määrin, että konserttimestari Rainer Küchl erottui muusta sektiosta paljon äänekkäämpänä.

18-vuotiaan Franz Schubertin kolmas sinfonia ihastutti rallattelevilla teemoilla ja viuhuvalla tarantella-finaalilla.

Jännitysnäytelmänä etenevä Beethovenin alkusoitto oli ratketa loppuriemuunsa. Lopuksi saatiin ehtaa wieniläismannaa, ylimääräiset Johann Strauss nuoremman Suutelo-valssi ja Josef Straussin nopea polkka For Ever.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat