Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unkarilaiset tarjoilivat elävästi musiikkia Esterházyn hovista

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Arvio: konsertti
Les Lumières -festivaalin päätöskonsertti Ritarihuoneella. Orfeo-barokkiorkesteri ja Purcell-kuorolaisia ym. solisteja, joht. György Vashegyi. – Haydn, Istvánffy, Cimarosa, Salieri, Kraus.

Pianisti Marja Rumpusen ideoima ja jo 13. kertaa järjestetty Valistusajan kulttuurifestivaali on osoittanut tarpeellisuutensa. Liittyyhän valistus historiaamme myös Suomenlinnan ja Carl August Ehrensvärdin kautta.

Nyt Ehrensvärd ja kreivitär Sofia Lovisa Eleonora Sparre tekivät kuvitteellisen matkan unkarilaisen Esterházyn ruhtinassuvun linnaan, jossa toimi hovisäveltäjänä itse Joseph Haydn ja jossa ajan monet muusikot ja mahtihenkilöt vierailivat.

Linda ja Tobias Zilliacus kertoilivat elävästi Esterházyn Wienin hovioopperaakin korkeammasta tasosta sekä muusta loistosta.

Festivaaliin oli saatu unkarilainen Orfeo-barokkiorkesteri, Purcell-kuoron laulajia sekä soittajia monesta maasta. György Vashegyin johdolla muusikot esittivät Haydnia valloittavasti. He yhdistivät d-molli-sinfoniassa nro 80 ylevyyden ja vakavuuden, Myrsky ja kiihko -tuiskeen sekä säveltäjän läikähtelevän reippaan huumorin.

Domenico Cimarosan ja Antonio Salierin aarioissa sopraanot Ágnes Pintér ja Orsolya Nyakas lauloivat kauniisti ja taitavasti, tenori Zoltán Gavodi ja basso Lóránt Najbauer hauskuttivat rehevillä buffa-eleillään.

Olisi kuunnellut enemmänkin unkarilaissäveltäjien tuotteita kuin vain Benedek Istvánffyn (1733–78) kirkkoteoksen Rorate coeli.

Lopuksi yleisön lämmitti saksalais-ruotsalaisen, Haydnin "neroksi" kehuman Joseph Martin Krausin erinomainen c-molli-sinfonia verrattoman elävänä esityksenä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat