Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sabatonin sotahuumori vaivaannutti

Tuskan yleisö otti innolla vastaan festivaalin uudet korkeatasoisemmat oheispalvelut

Kulttuuri
 
Jussi Ahlroth  
Laura Mendelin HS
Sabatonin laulaja Joakim Brodén esiintyi rintapanssarissa.
Sabatonin laulaja Joakim Brodén esiintyi rintapanssarissa. Kuva: Laura Mendelin HS
Arvio: konsertti
Tuska-festivaali. Sabaton ja Ne Obliviscaris Suvilahdessa.

Tuskan perjantain pääesiintyjän, ruotsalaisen Sabatonin esiintyminen oli hämmentävä kokemus.

Sabatonilla menee nyt kovaa. Viime vuonna julkaistu Heroes nousi Ruotsin levymyyntilistan ykköseksi ja myi Suomessakin erittäin hyvin.

Sabatonin sanoitukset käsittelevät sotaa ja sotilaita. Musiikki on miehekkään melodista nyrkinpumista. Rumpulava on panssarivaunun päällä ja laulaja Joakim Brodénilla on rintapanssari.

Esittäjä: Sabaton, Ne Obliviscaris

Paikka: Suvilahti

Laji: rock

Bändillä on huumoria, mutta perjantaina se meni vaivaannuttavan puolelle. Lavalla heilui statisti etsimässä miinoja metallinpaljastimen kanssa. Laulaja Brodén tapaili kitaralla Smoke on the Wateria ja kertoi pedofilia-aiheisen vitsin Michael Jacksonista. Bändi piti pitkiä taukoja ja soitteli pätkiä Iron Maidenia ja Twisted Sisteriä.

Puolentoista tunnin esiintyminen taisi olla yhtyeelle liian pitkä. Noin viidesosa ajasta täytettiin hassuttelulla.

Heroes-levyn kappaleet kertovat kuuluisista sotilaista. Soldier of 3 Armies kertoo Lauri Törnistä: "Me muistamme! Huutakaa Lauri Törnin nimeä! (– –) Nouse hautasi takaa, Suomen poika ja vihreä baretti! Lepää lopultakin rauhassa! Lauri Allan Törni!"

Oli hiemanerikoisen tuntuista, kun yleisöä huudatettiin tähän tapaan. Törni on vähintäänkin ristiriitainen hahmo Suomen sotahistoriasta. Yleisö kyllä huusi mukana kaikissa kappaleissa yhtä lailla, riippumatta siitä minkä maan sotilaista ne kertoivat.

Tuskan tämän vuoden taiteellisimmasta esityksestä vastasi australialainen Ne Obliviscaris lauantaina iltapäivällä. Se on hyvä esimerkki siitä, kuinka taitavat muusikot ovat alkaneet fuusioida black metallia moneen eri suuntaan.

Ne Obliviscarisin kohdalla se tarkoittaa jazz-sointuja, Jaco Pastorius -tyylistä bassokikkailua, flamencorytmejä, arpeggiosooloja ja vahvasti esillä olevaa viulua. Poikkeuksellinen soinnutus antaa yhtyeelle laajan harmonisen skaalan käytettäväkseen.

Tuska-festivaali on jo muutaman vuoden järjestetty Helsingin Suvilahdessa. Metallifestivaali on ottanut askeleen kohti sitä Suvilahden kuuluisampaa festivaalia, Flow'ta.

Ei, Pet Shop Boys ei esiinny Tuskassa jatkossakaan. Kyse on asiakaspalvelusta. Black Dining -ravintolassa saa tasokasta ruokaa rauhallisessa tilassa. Paikka oli täynnä suuren osan perjantai-iltaa ja ulkona oli jono. Myös ilmaiseen telttasaunaan oli pitkä jono. Sen ulkopuolella tarjoillaan cocktaileja.

Tuska ei suoranaisesti kilpaile Helsingin muiden kaupunkifestivaalien kanssa. Mutta kun Flow'n tapaiset festivaalit panostavat korkeatasoisiin palveluihin, niitä odotetaan myös Tuskassa. On hyvä, että niitä tarjotaan.

Tarkka tieto Tuskan myydyistä lipuista selviää vasta maanantaina, mutta järjestäjien arvion mukaan lippuja myytäisiin 25 000–26 000. Se on hieman enemmän kuin viime vuoden 24 000. Sitä voi pitää oikein hyvänä tuloksena näinä talouden aikoina.

Tuska-arvioita osoitteessa hs.fi/kulttuuri

Taitava Ne Obliviscaris fuusioi black metallia moneen eri suuntaan.
Taitava Ne Obliviscaris fuusioi black metallia moneen eri suuntaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat