Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaipainen kesti Suvisoiton julman ohjelmasuunnittelun

Uusi pasuuna- konsertto (opus 100) on tyylikkään vähäeleinen

Kulttuuri
 
Vesa Sirén  
Heikki Tuuli
Hannu Lintu (oik.) johti Jouni Kaipaisen pasuunakonserton kantaesityksen. Solisti oli Valtteri Malmivaara
Hannu Lintu (oik.) johti Jouni Kaipaisen pasuunakonserton kantaesityksen. Solisti oli Valtteri Malmivaara Kuva: Heikki Tuuli
Arvio: konsertti
Porvoon Suvisoitto. Kamariorkesteri Avanti. Kapellimestareina Hannu Lintu ja Magnus Lindberg, solisteina Valtteri Malmivirta, pasuuna, ja Pekka Kuusisto, viulu – Kaipainen, Ligeti, Lindberg.

Paperilta katsoen Porvoon Suvisoitto harrasti lauantaina julmaa ohjelmasuunnittelua. Soittaa nyt heti odotetun suomalaiskonserton kantaesityksen jälkeen – siis ihan heti, ilman väliaikaa – viime vuosikymmenien suuriin mestariteoksiin kuuluva György Ligetin viulukonsertto.

Jouni Kaipainen tästä tuskin hätkähti. Hänen uusi pasuunakonserttonsa on tyylikkään hienovarainen teos.

Sen lisänimi voisi olla "Ei tehdä tästä nyt numeroa", vaikka sen opusnumero on komeasti 100.

Pasuunakonsertto opus 100, Viulukonsertto, Joy

Säveltäjä: Jouni Kaipainen, Ligeti, Lindber

Esittäjä: Avanti, Hannu Lintu, Magnus Lindberg, Valtteri Malmivirta, Pekka Kuusisto

Paikka: Porvoo

Laji: klassinen, Jouni Kaipainen, Ligeti, Lindber

Todellisuudessa konserton nimi on Life is . . . ja sen kuusi osaa saavat nimensä Shakespearen Macbethin lauseesta "Life's but a walking shadow. . ."

Kaipainen ei ole tyytyväinen Paavo Cajanderin suomennokseen, mutta siteeraa sitä, ei uudempia yrittäjiä: "Elämä on kuin varjo häilyväinen, vain näyttelijä rukka, joka riehuin lavalla keikkuu aikansa ja häipyy; se kertomus on hupsun tarinoima, täys ääntä, vimmaa – tarkoitusta vailla."

Ensimmäinen osa . . .but a walking shadow. . . alkaa tosiaan aavemaisesti ja tarkoin punnituin sointivärein. Kontrasti toiseen osaan oli kuitenkin odotettua pienempi. Aika vähän struts and frets vielä kantaesityksessä rehvasteli.

Dynaaminen huippukohta tuli odotetusti viidennessä . . .full of sound and fury. . . -osassa, jossa Valtteri Malmivirran pasuuna ja lyömäsoittimet vuorottelivat kipakasti. Mutta se oli poikkeus rauhallisesti tuumiskelevassa teoksessa.

Malmivirta oli toivonut tätä teosta Kaipaiselta neljännesvuosisadan ajan. Hän mukautui sen ilmapiiriin, säästeli korskeinta klangiaan ja soitti pitkät pätkät samettisen pehmeästi.

Kaipainen on kiinnostavan suhteellisuudentajuinen. Hänellä on tapana kirjoittaa musiikkia ja suhteellistaa se viittaamalla johonkin aiemmin kirjoitettuun. Ego ei pullistele, vaan sulautuu musiikin historiaan.

Viimeisestä osasta . . .signifying nothing. . . hän kirjoittaa teosesittelyssään kauniisti: "millään ei ole erityistä painoa tärkeilyn tai itsetehostuksen merkityksessä – – olemme ja elämme täällä omat, omasta mielestämme tärkeät hetkemme – – mutta koettakaamme tehdä se niin, etteivät muut kärsi liiallisen tilantarpeemme ja ahneutemme vuoksi."

György Ligeti sävelsi toisin. Neron valtava ego ottaa tilan häikäilemättä ja vaatii itsekkäästi kaiken huomion.

Kontrastit ovat valtavia: 1990-luvun alussa sävelletyn viulukonserton kompleksinen modernismi yhdistyy unkarilaisen kansanmusiikin pippurisuuteen. Ja sitten tuleekin aavemainen barokkimuistuma postmodernismin hengessä.

Pohjimmiltaan Ligeti toki oli vanhan polven modernisti. Hän haki uudenlaista epätarkkuutta nuotintamalla kaiken jopa epäkäytännöllisen tarkasti. Hän käytti mikrointervalleja ja erilaisia virityksiä sekä luonnonharmonioita.

Lisäksi hän kouli soittajia ja kapellimestareita armotta. Muistan erään 1990-luvun haastattelun, jonka lopuksi hän rääkkäsi kontrabasistia Lontoossa kymmenisen minuuttia, jotta yksi ainoa kohta röhähtäisi juuri oikein.

Pikkutarkkuuteen yhdistyi viulukonsertossa kuitenkin myös villi draivi. Senkin kamariorkesteri Avanti, Pekka Kuusisto ja kapellimestari Hannu Lintu todella hallitsevat.

Vielä 1990-luvun alussa Kaipainen kutsui teosesittelyssä Magnus Lindbergin Joy-sävellyksen lisäsekstisointua "häpeilemättömäksi".

Silloisten modernistien mielestä oli siis häpeilemätöntä käyttää suurenkin yleisön tunnistamia sointuja, saati melodioiksi mieltyviä sävelkulkuja ja tasaista pulssia.

Joyssa Lindberg ei vielä ajattele melodisuutta, vaan rakentaa tekstuurinsa silloisen modernismin hengessä. Oma viehätyksensä on elektroniikkaosuudessa, jossa kuullaan Lindbergin hajottaman flyygelin kuolinkouristuksia. Muistan säveltäjän tosin sanoneen, että flyygelin kielten katkominen ei äänityksessä välittynyt niin dramaattisesti kuin hän toivoi.

Nyt Joy kuulostaa Lindbergin itsensä johtamana pidemmältä ja vähemmän dramaattiselta kuin 1990-luvun Avantin muinaisessa levytyksessä.

Silloin kamariorkesteri Avantikin soitti epäkäytännöllisemmän riuhtovasti ja kuluttavasti, joskin nykyistä nuorekkaammin ja ehkä intensiivisemmin.

Nyt kaikki sulautui aivan tarkoituksellisesti kesän teemaan, joka oli Idylli.

HS.fi Kulttuuri: Sunnuntain päätöskonsertin verkkoarvio on luettavissa maanantaiaamuna.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat