Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hiphopin supertähti Kendrick Lamar lunasti paikkansa Roskildessa

Räppääjän intensiivinen keikka hurmasi myös rock-orientoituneen yleisön

Kulttuuri
 
SCANPIX DENMARK / REUTERS
28-vuotias Kendrick Lamar on kolmessa vuodessa vakuuttanut sekä suuren yleisön että musiikkiharrastajat ja kriitikot.
28-vuotias Kendrick Lamar on kolmessa vuodessa vakuuttanut sekä suuren yleisön että musiikkiharrastajat ja kriitikot. Kuva: SCANPIX DENMARK / REUTERS
Arvio: konsertti
Kendrick Lamar, Disclosure ja Einstürzende Neubauten Roskilden festivaalilla.

Roskilden festivaali tunnetaan rocktapahtumana, mutta yhä useammin sen pääesiintyjinä on muuta kuin rockbändejä.

Perjantaina festivaalin päälavalla esiintyi maailman arvostetuin hiphop-artisti Kendrick Lamar ja myöhemmin brittiläinen house-duo Disclosure.

Näistä varsinkin Lamar täytti paikan hienosti. 28-vuotiaan räppääjän ura lähti nousuun vasta vajaat kolme vuotta sitten, mutta jo nyt hän on onnistunut vakuuttamaan sekä suuren yleisön että musiikkiharrastajat ja kriitikot.

Esittäjä: Kendrick Lamar, Disclosure, Einstürzende Neubauten

Paikka: Roskilde

Laji: rock

Aivan kokonaan Lamar ei ole ehtinyt suosioonsa puutua, sillä Roskildessa hän näytti välillä aidosti hämmästyneeltä yleisön hurmosta katsellessaan.

Hurmokseen oli syytä, sillä Lamar esiintyi innostavasti ja voitti puolelleen varmasti myös Roskilden konservatiivisempaa ja rock-orientoituneempaa yleisöä.

Lamar on rikkonut levyillään hiphopin raja-aitoja, varsinkin uusimmalla To Pimp a Butterfly -albumilla, jonka rohkea jazzmainen sointi on kaukana pelkistetystä hittiräpistä.

Roskildessa Lamarin ohjelmisto oli koottu lähes kokonaan kahden tuoreimman levyn materiaalista. Levyversioiden hienostunut fuusiosointi korvattiin raskaammalla poljennolla, mikä sopi helteiseen alkuiltaan ja festivaalitunnelmaan mainiosti. Lamarin keikkabändin soundia kannattelivat rummut ja raskas särökitara, ja hetkittäin tunnelma olikin kuin suuren rockbändin keikalla.

Kendrick Lamarin intensiivisen esityksen jälkeen Disclosure oli tarttuvista tanssihiteistään huolimatta vaisu näky. Veljekset Guy ja Howard Lawrence ovat eteviä lauluntekijöitä, ja heidän musiikissaan sulautuvat yhteen dubstep, takavuosien UK garage -soundi ja ajattomampi, New Orderin ja Pet Shop Boysin muotoilema brittiläinen elektroninen pop.

Suurella päälavalla Lawrencet olivat soitinkioskiensa takana vain kovin karismattomia, ja mikä harmillisinta, ilman hittiensä laulusolisteja. Ainoana apuna lavalla vieraili brittiläinen r&b-laulaja Kwabs, joka oli Roskildessa myös omalla keikallaan.

Disclosuren hitit ovat kuitenkin pohjimmiltaan laulettua poppia, jossa solistilla on keskeinen rooli. Yleisö toki riemastui, kun keikan päätteeksi ilmoille kajahti kaksikon suurin hitti Latch.

Vanhanaikaisempaa festivaalikävijää harmitti, että lavalla ei ollut Sam Smithiä, ainoastaan Lawrencen veljesten laitteisiin taltioitu Sam Smithin ääni.

Parikymppisten Disclosure-veljesten vastapainoksi Roskildessa saattoi nähdä myös tanakasti ukkoutuneen Einstürzende Neubautenin. Industrial-rockin berliiniläiset keksijät ovat 35-vuotisen uransa kunniaksi esittäneet tänä vuonna greatest hits -henkistä ohjelmistoa.

Aika ei ole hionut särmää Blixa Bargeldin johtamasta meteliyhtyeestä, vaan jalostanut sitä sävykkäämmäksi. Hiljaa soittaessaan Neubauten kuulostaa melkein soulbändiltä ja oikein annosteltua äänimassaa vyöryttäessään yhtä mykistävältä kuin 80-luvulla.

Haus der Lüge ja Die Befindlichkeit des Landes kulkivat eteenpäin svengaavasti kirskuen ja jyristen.

Vuodet ovat muovanneet myös Blixa Bargeldiä. Entisaikojen vainoharhaisesta narkkaritähdestä on tullut hapanta huumoria harrastava herrasmies, eräänlainen industrial-rockin Jörn Donner.

Sukupolvien kohtaaminen jatkui Roskilden päätösiltana lauantaina, kun päälavalla esiintyi ensin Nicki Minaj ja sitten Paul McCartney.

Thomas Emil Sörensen Polfoto
Disclosure esiintyi ilman hittiensä laulusolisteja.
Disclosure esiintyi ilman hittiensä laulusolisteja.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat