Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Roozeman kesti Gergijevin kyydissä Mikkelissä

Kulttuuri
 
Valeri Gergijev kertoo kantansa provokatiivisiin oopperaohjauksiin
Valeri Gergijev kertoo kantansa provokatiivisiin oopperaohjauksiin
HS:n videolla Valeri Gergijev kertoo, että hänen ei ole tarvinnut muuttaa ohjelmistoaan sen jälkeen, kun Novosibirskin oopperan Tannhäuser-produktio kiellettiin ja oopperanjohtaja erotettiin. Pietarissa Prokofjevin Tulienkeli-produktiossa saa yhä olla alastomia nunnia, vaikka kapellimestari on onnellinen jos ohjaaja ei "käännä kaikkea ylösalaisin". Toimitus: Vesa Sirén, kuvaus: Juha Metso, leikkaus: Hertta Tuomi
Arvio: konsertti
Mikkelin musiikkijuhlat. Pietarin Mariinski-teatterin orkesteri Valeri Gergijevin johdolla Mikaelissa maanantaina, solistina sellisti Jonathan Roozeman. – Bartók, Balakirev, Tšaikovski.

Kun Mikkelin musiikkijuhlien maanantai-illan konsertin piti alkaa, kapellimestaritähti Valeri Gergijev sanoi sanan, joita 17-vuotias espoolaissellisti Jonathan Roozeman oli odottanut kolme tuntia.

"Harjoitellaan."

Roozeman sai soittaa kolmannen muunnelman Pjotr Tšaikovskin Rokokoo-muunnelmista orkesterin kanssa. "Harjoitus" loppui muutamassa minuutissa.

Rokokoo-muunnelmat, Puinen prinssi, Alkusoitto kolmeen venäläise

Säveltäjä: Tsaikovski, Bartok, Balakirev

Esittäjä: Meriinski-teatterin orkesteri, Valeri Gergijev, Jonathan Roozeman

Paikka: Mikaeli

Laji: klassinen, Tsaikovski, Bartok, Balakirev

Sitten ovet avattiin yleisölle.

Jotain tällaista viime viikolla upeasti Moskovan Tšaikovski-kilpailun finaalissa kuudenneksi yltänyt Roozeman oli odottanutkin. Gergijev tunnetaan eksentrisistä aikatauluistaan.

Itse konsertissa hän pysyi mainiosti Gergijevin kyydissä koko Rokokoo-muunnelmien ajan. "Tuli vain positiivisia yllätyksiä. He todella osaavat venäläisen musiikin ja tekivät joitakin inspiroivia fraseerauksia."

Myös kuulija sai vain myönteisiä yllätyksiä, sillä Roozemanista on hyvää vauhtia kasvamassa suurenmoinen muusikko. Hän herätti huomiota Suomessa jo 11-vuotiaana Radion sinfoniaorkesterin nuorten solistien konsertissa, ja nyt hänet on pantu merkille myös kansainvälisesti korkeimmalla tasolla.

Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolainen voi siis valmistautua hyvillä mielin ylioppilaskirjoituksiin ja jatkaa opintoja sopivan esiintymismäärän ryydittämänä.

Soitto on jo luontaisen runollista ja älykkään punnittua. Lisää syvyyttä sekä se viimeisin intonaation syväpuhtaus saadaan epäilemättä opintojen edetessä.

Gergijevillä ja Mariinski-teatterin orkesterilla oli hyvä ilta. Béla Bartókin Puista prinssiä on jynssätty jossakin välissä Pietarissa tai Mikkelissä huomionarvoisen hyvään kuntoon. Useat puhaltajat loistivat tässä orkesterisarjassa, ja Mariinskin jousisointihan on tämän maailman suuria ihmeitä.

Ohjelmasuunnittelukin oli taitavaa. Mili Balakirevin Alkusoitto kolmeen venäläiseen teemaan sisältää esimerkiksi teeman, jota Tšaikovski käytti myöhemmin neljännen sinfoniansa finaalissa.

Kun teokset kuuli peräkkäin, tuli taas muistutetuksi, miten valtava aarreaitta 1800-luvun venäläinen musiikki on.

Ja miten käsittämätöntä on, että saamme kuulla Tšaikovskille itselleen tärkeän Mariinski-teatterin orkesteria esittämässä tätä musiikkia Mikkelissä joka kesä.

Kesän onnistuneena teemana olivat nuoret Tšaikovski-kilvan menestyjät.

Tiistain päätöskonserttiin heistä oli valittu kaikkein nuorin: viime vuoden nuorten muusikoiden Tšaikovski-kilvan 13-vuotias voittajapianisti Aleksandr Malofejev.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat