Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Matti Salmisen Boris on heikkenevän jättiläisen muotokuva

Matti Salminen tulkitsi Boris Godunovia Savonlinnassa herkemmin kuin ennen. Myös 71-vuotias Leif Segerstam eläytyi syvimmin jäähyväisväreihin.

Kulttuuri
 
Juha Metso
Kuningasbasso Matti Salminen on vihdoin tarpeeksi heikko Borikseksi.
Kuningasbasso Matti Salminen on vihdoin tarpeeksi heikko Borikseksi. Kuva: Juha Metso
Arvio: ooppera
Savonlinnan oopperajuhlat. Modest Musorgski: Boris Godunov. Savonlinnan oopperajuhlaorkesteri, -kuoro ja juhlien lapsi- ja nuorisokuoro joht. Leif Segerstam. Ohjaus Nicola Raab. Lavastus George Souglides. Puvut Julie Müer. Rooleissa mm. Matti Salminen, Christian Julin, Mika Pohjonen, Dan Karlström.

 

Savonlinnan oopperajuhlien yleisö juhli pääosin seisaaltaan, kun kuningasbasso Matti Salminen, 70, ja kapellimestari Leif Segerstam, 71, syleilivät toisiaan Olavinlinnan lavalla Modest Musorgskin Boris Godunovin uuden ohjauksen ensi-illan päätteeksi lauantai-iltana.

Hetkeen tiivistyi paljon historiaa. Sekä Salminen että Segerstam löivät läpi jo melkein puoli vuosisataa sitten. Nyt he esiintyivät ehkä viimeisen kerran uuden ohjauksen ensi-illassa Savonlinnassa.

Boris Godunov

Säveltäjä: Modest Mugorski

Esittäjä: Leif Segerstam, Nicola Raab, Matti Salminen, Christian Julin, Mika Pohjonen, Dan Karlström

Paikka: Savonlinnan oopperajuhlat

Laji: ooppera, Modest Mugorski

Segerstam ja Salminen muovasivat tsaari Boris Godunovista heikkenevän jättiläisen muotokuvan. Tsaari ei enää jylise kovin pelottavasti, vaikka siitä muistumia kuullaankin. Hän on epävarma jo astuessaan valtaan, potee synnintuskaa ja menettää vähitellen järkensä.

Paradoksaalisesti voi ajatella, että Salminen on 70-vuotiaana vihdoin tarpeeksi heikko Borikseksi. Äänellisesti hän oli suvereenimpi parikymmentä vuotta sitten, mutta silloin hän oli niin väkivahva, että heikkouden näytteleminen oli mahdollista, mutta ei luontaista.

Salminen ei lähtenyt hakemaan Martti Talvelan 1970-luvun Boriksen pelottavuutta hulluuskohtauksissa saati rajua kuolemaa suorilta jaloilta. Tässä ohjauksessa kansa laskee hänet hellästi kuolemaan, ja avustajat nostivat miehen aplodeja vastaanottamaan. Apua tarvitsi toki myös Segerstam noustessaan kiittämään aplodeista.

Se ei musisointia haitannut. Salminen löysi hämmästyttävän hiveleviä sointivärejä osoittaessaan hellyyttä lapsilleen ja rukoillessaan heidän puolestaan.

Hellät jäähyväisvärit tuntuivat inspiroivan eniten myös Segerstamia. Miten kauniisti alkuperäisversion lopetus hiipui!

Boriksen alkupuolta Segerstam on joskus johtanut jäntevämminkin. Yhteistä hengitystä orkesterin ja laulajien kanssa jouduttiin myös illan mittaan hieman hakemaan. Toki Varlaam-munkin ( Giorgi Kirof ) humaltumiseen kapakkakohtauksessa sopiikin rytmisesti epätarkka melttoaminen.

Nicola Raabin pelkistetty ohjaus oli sinänsä linjakas: keskellä oli vallanpitäjien kultainen häkki, ja tämä klisee toki toimi. Häkin etuosasta olisi voinut poistaa pari palkkia visuaalisen yhteyden parantamiseksi.

Ohjaus jätti kuoron ja lapsikuoron vaeltamaan Venäjän kansana pimeydessä kultaisen häkin ympärillä. Ratkaisu oli ymmärrettävä, mutta kuoron yksilöitä olisi voinut nostaa valospotein esiin enemmänkin. Boris Godunov on kuitenkin oopperahistorian suuria kuoro-oopperoita.

Matti Hyökin valmentama kuoro sekä Leena Astikaisen valmentama lapsikuoro nousivat tehtävän tasalle Venäjän kansana, joka kestää, vaikka johdossa on vuosisadasta toiseen valtaa itsekkäästi kahmivia pelureita.

Henkilöohjausta olisi saanut tarkentaa. Perhekohtaus alkoi vähän tylsästi, kun Boriksen poika (kontratenori Artem Grutko ) tytär (sopraano Anna Immonen ) jäivät tarkoituksellisen nukkemaisiksi, samoin flunssaa vastaan taistellut imettäjä Hilke Andersen.

Myös kapakkakohtaus oli hieman kömpelösti ohjattu. Esimerkiksi Mika Pohjonen vale-Dimitrinä jäi ilmehtimään ja siirtyilemään epäuskottavasti. Pohjosen tenori on ajoittain soinut tätäkin avoimemmin ja tarkemmin.

Myöhemmässä ja pidemmässä Boris-versiossa hän olisi tietysti esitellyt lahjojaan enemmänkin nuorena munkkina, joka päättää yrittää vallankaappausta. Pidän kuitenkin alku-Boriksen tiiviistä draamasta, jota väliaika ehkä suottakin laimentaa.

Dan Karlström oli erinomainen jurodivyi, "Jumalan hullu", jolta tsaarikin suostuu kuulemaan totuuksia. Lavalla olleet mustat hahmot hän paljasti kultaisiksi patsaiksi, mikä oli ohjaajalta irrallista symboliikkaa.

Hyvin laulanut Christian Juslin teki poikkeuksellisen Šuiskin: niljakas petturi onkin tällä kertaa harkitseva valtiomies. Hän ohjaa yläluokan epäilemään hulluksi tulevaa tsaaria.

Taras Štonda oli arvokas Pimen-munkki, ja pienemmissäkin rooleissa oli onnistumisia. Kunniakas produktio siis.

Aikakausi on vaihtumassa, joten ilmeinen vihje myös nuoremmille lukijoille: bongatkaa ihmeessä Salminen Boriksena ja Segerstam uuden produktion oopperakapellimestarina, kun vielä voitte kokea heidät näin hyvässä kunnossa.

Ette taatusti kadu.

Juha Metso
Savonlinnan oopperajuhlien kuoro ja lapsikuoro olivat hämärässä vaeltavaa Venäjän kansaa.
Savonlinnan oopperajuhlien kuoro ja lapsikuoro olivat hämärässä vaeltavaa Venäjän kansaa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat