Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksalaiset solauttivat haitarilla Merikantoa Mozartin sekaan Savonlinnassa

Dresdenin Semperoper toi Olavinlinnaan monityylisen hullunmyllyn

Kulttuuri
 
Martti Kainulainen Lehtikuva
Figaron häiden toinen näytös on rokokooteatteria.
Figaron häiden toinen näytös on rokokooteatteria. Kuva: Martti Kainulainen Lehtikuva
Arvio: ooppera
Savonlinnan oopperajuhlat: W. A. Mozartin Figaron häät. Dresdenin Semperoperin solistit, kuoro ja orkesteri joht. Omer Meir Wellber. Ohjaus Johannes Erath, lavastus Katrin Connan, puvut Birgit Wentsch. Rooleissa mm. Christoph Pohl, Sarah-Jane Brandon, Emily Dorn, Zachary Nelson, Christina Bock, Sabine Brohm ja Tuuli Takala.

 

Taas Figaron häät? Eikö nyt riittänyt, että W. A. Mozartin leikkisä mestariteos on koettu viime vuosina Kansallisoopperassa, Tampereella ja Turussa?

Juuri tämän teoksen Dresdenin legendaarinen Semperoper kuitenkin toi vierailulleen Savonlinnan oopperajuhlilla. Mutta perin poikkeuksellisesti.

Figarn häät

Säveltäjä: W. A. Mozart

Esittäjä: Dresdenin Semperoper

Paikka: Olavinlinna

Laji: ooppera, W. A. Mozart

Kapellimestari Omer Meir Wellber vaihtoi välillä haitariin, ja Mozartin sekaan solahti Oskar Merikannon Kesäillan valssi ja Edith Piafin La vie en rose.

En huomannut yleisön kulmien vetäytyvän kurttuun, koska pätkät olivat lyhyitä.

Dresdenin Semperoper on perinteikäs talo, joten irrottelua oli yllättävänkin paljon.

Semperoper on kantaesittänyt esimerkiksi Richard Wagnerin Lentävän hollantilaisen ja Tannhäuserin sekä Richard Straussin tunnetuimmat oopperat, kuten Salomen, Elektran ja Ruusuritarin. Toisaalta nehän ovat juuri oman aikansa irrottelua, osin valtavan rohkeita teoksia.

Olisipa saatu Wagneria tai Straussia myös Olavinlinnaan talon taiteellisen johtajan, tähtikapellimestari Christian Thielemannin johdolla. Figaron häät toimii paremmin vähän intiimimmässä ympäristössä.

Johannes Erathin ohjaus on kunnianhimoinen ja samalla leikkisä. Ensimmäinen näytös on puhdasta commedia dell'artea harlekiinihahmoineen puulavalla. Se toimi erinomaisesti.

Toinen näytös on rokokooteatteria. Dresdenissä katosta laskeutui rokokooteatteri lavasteeksi, mutta Olavinlinnassa pelkät peruukit ja puvut ja yksi vaatekaappi-ovi-elementti eivät oikein riittäneet.

Kolmas näytös on siirtymä, ja loppu nykyteatteria yhdynnän ja sidontaleikkien simulointeineen. Ne ovat saksalaisia "Regietheaterin" eli ohjaajavetoisen teatterin kliseitä, mutta kyllä ne parit naurut aiheuttivat.

Nykyteatterin hengessä resitatiivit korvattiin lopussa puheella, vaikka muu musiikki toki laulettiin.

Kapellimestari Wellber oli konseptissa intoilevasti mukana. Kaksi ensimmäistä näytöstä hän soitti resitatiivien alla cembaloa, kolmannessa fortepianoa ja viimeisessä pari lyhyttä pätkää myös harmonikalla. Improvisatorinen ote onnistui usein, mutta pari lässähdystäkin tapahtui.

Kapellimestarina hän oli kovin touhukas. Alkusoitto soi kiireisen suttuisesti, mutta sitten suurenmoinen Sächsische Staatskapelle Dresden pääsi omalle tasolleen.

Soitossa ei turboiltu yhtään, mutta orkesterin läpikuultava lämpö oli viileässä linnassa tuntuvilla.

Produktio sai Dresdenissä ensi-iltansa vain muutama viikko sitten, ja laulajat olivat melkein poikkeuksetta Semperoperin omaa solistikuntaa.

Tästä oli hyötyä. Kokonaisuus oli hyvin ensemblen näpeissä. Henkilöohjaus ei repsottanut pientenkään roolien kohdalla.

Figaron häät tarvitsee pääosin terveitä, nuorehkoja ja lyyrisiä ääniä, joille Olavinlinna on iso paikka. Sopraanot Sarah-Jane Brandon (kreivitär Almaviva) ja Emily Dorn (Susanna) aloittivat säästellen, mutta sointi puhkesi loistoonsa oopperan loppupuolella. Molemmat näyttelivät erinomaisesti.

Christoph Pohl (kreivi Almaviva) aloitti vahvasti, mutta alkoi vähän väsyä. Niin väsyy toki roolihahmokin, joka haluaisi naida Susannaa, vaikka tulikin luvanneeksi hänet Figarolle.

Zachary Nelson oli Figarona aluksi melkein koomikko Jim Carreyn tapainen kuminaama. Kun hän vaihtoi resitatiivin puheeseen neljännessä näytöksessä, sekin toimi. Tässä olikin nyt oikea, loukkaantunut ihminen. Ääni pelasi mallikelpoisesti.

Christina Bock oli myös kansainvälisen tason Cherubino housuroolissaan, ja sama korkea taso säilyi pienempien roolien miehityksessä Barbarinaa eli Tuuli Takalaa myöten.

Takala on valittu Semperoperin "Junges Ensembleen", mutta hän otti paikkansa myös varsinaisessa ensemblessa.

Takala saapui lavalle pelehtien paitulissa Cherubinon kanssa, ja myöhemmin Neula-aariassa hän kiteytti koskettavasti ohjauksen perusajatuksen.

Kateissa ei lopulta ole vain neula, vaan mennyt aika ja sen viattomuus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat