Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hömppäkuningatar Kylie lauloi myös jazzia

Kylie Minogue tarjosi yllätyksiä keskellä diskopop-putkea

Kulttuuri
 
Ilkka MattilaPori Jazz -arvioita lisää verkossa: hs.fi/kulttuuri.
Jussi Partanen
Kylie Minoguen diskopop-show koostui pitkän uran hiteistä.
Kylie Minoguen diskopop-show koostui pitkän uran hiteistä. Kuva: Jussi Partanen
Arvio: konsertti
Pori Jazz. Kylie Minogue, Wayne Shorter Quartet, Candi Staton, John Hiatt, Stanley Clarke Kirjurinluodossa.

 

Pori Jazzin pääkonsertit alkoivat torstaina Kirjurinluodossa äärimmäisyyksillä.

Pääesiintyjinä olivat jazzin jättiläisiin kuuluva 81-vuotias saksofonisti Wayne Shorter ja hömppäpopin kuningatar Kylie Minogue.

Esittäjä: Kylie Minogue, Wayne Shorter Quartet, Candi Staton, John Hiatt, Stanley Clarke

Paikka: Kirjurinluoto

Laji: pop

On vaikea kuvitella kahta artistia, jotka olisivat musiikillisesti vielä kauempana toisistaan. Ja kun Minogue tamppasi ilmoille päälavalta Your Disco Needs You -hittinsä, oltiinkin kiistatta melko kaukana jazzista.

Kylie Minogue, 47, on ehkä puhdasverisin poptähti, joka koskaan on Kirjurinluodossa esiintynyt. Hänen imagonsa ja musiikkinsa ovat valkoista roskapoppia, australialais-brittiläistä musikaalin ja homodiskon yhdistelmää. Porissa Kylie esitti vain vähän kevennetyn version areenakiertueensa show'sta.

Puolitoistatuntisen show'n runko oli odotetusti koostettu Kylien pitkän uran hiteistä, mutta kun on tarpeeksi suuri tähti, voi tehdä vähän poikkeuksiakin.

Porissa Kylie Minogue nimittäin lauloi jazzia. Tosin vain yhden kappaleen, 1960-luvun jazzstandardin Peel Me a Grapen, jonka tuoreimman tunnetun version on levyttänyt Diana Krall .

Kylien tulkinta ei ollut ehkä taidokkainta Porissa kuultua jazzlaulua, mutta diskopop-putken keskellä se oli hyvä yllätys ja ennen kaikkea osoitus artistin itsevarmuudesta.

Torstain musiikillisen spektrin toista ääripäätä edustanut Wayne Shorter ei antanut tuumaakaan periksi kaupallisuudelle, ei tullut vastaan, ei rupatellut eikä viihdyttänyt. Shorterin kvartetti soitti niukkaa, kulmikasta ja pohdiskelevaa modaalista jazzia, koukki reilusti free jazzin puolelle, eikä suostunut soittamaan suoraa nelijakoista svengiä juuri lainkaan.

Shorterin uran tunnetuinta musiikkia saattaa olla 1970- ja 1980-luvun elektroninen fuusiojazz, varsinkin Weather Reportin tuotanto, mutta sitä ei Porissa kuultu. Wayne Shorter Quartetin tyly linja oli raikasta ja kiehtovaa tapahtumassa, jossa yleisömassoja houkuteltiin erittäin paljon helpommalla musiikilla.

Kirjurinluodossa on käynnissä käytännössä kaksi tapahtumaa: päälavan ohjelma Kylieineen ja John Hiatteineen ja vanhan puolen Lokkilavan ja Ted Cursonin nimikkoteltan jazzohjelma.

Torstaina lähimmäs ääripäiden puoliväliä osui Lokkilavalla soittanut basistikonkari Stanley Clarke. Fuusion ja vahvasti efektoidun sähköbasson soittajana kuuluisaksi tullut Clarke soitti tällä kertaa pelkkää kontrabassoa, ja hänen kvartettinsa ainoa elektroninen sointi tuli toisen kosketinsoittajan syntesoijasta, sieltäkin hyvin hillittynä ja kurinalaisena.

Clarken kontrabasso jymisi syvänä ja paksuna, ja soitossa oli vähäeleisimmilläänkin svengiä, joka tarjosi helpon lähestymispolun niillekin, joille esimerkiksi Shorterin jyrkkä linja oli liikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat