Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pori Jazzissa esiintynyt Robert Plant ei paistattele menneisyyden maineessa

Konsertissa kuultiin runsaasti Led Zeppelinin kappaleita

Kulttuuri
 
Jussi Partanen
"Talk to me, Pori", Robert Plant pyysi parikin kertaa.
"Talk to me, Pori", Robert Plant pyysi parikin kertaa. Kuva: Jussi Partanen
Arvio: musiikki
Pori Jazz. Robert Plant and the Sensational Space Shifters Kirjurinluodossa.

Robert Plant, 66, ei halua olla uransa loppuun saakka vain raskaan rockin kuuluisimman yhtyeen keulakuvallinen laulaja, Led Zeppelinin (1968–1980) ihailtu leijonanharjainen ikoni.

Kirjurinluodolla esiintynyt Sensational Space Shifters on Plantin uusin mielikuvia muokkaava yhtye, jonka vetäjänä hän yrittää pysytellä yhä ajankohtaisena.

Sen viime syksynä julkaistu Lullaby and. . . The Ceaseless Roar vakuutti jälleen erilaisilla maailmanmusiikillisilla yhdistelmillään, että hänellä ei ole tarvetta muistella neljänkymmenen vuoden takaista menneisyyttään yhtenä zeppeliininä.

Robert Plant

Säveltäjä: Robert Plant

Esittäjä: Robert Plant ja Sensational Space Shifters

Paikka: Pori Jazz

Laji: rock, Robert Plant

Tai taipua kitaristi Jimmy Pagen toiveeseen konserttikiertueesta, josta voisi laskuttaa melkein mitä tahansa. Plant, Page ja basisti John Paul Jones ovat esiintyneet yhtyeen hajoamisen jälkeen yhdessä vain kolme kertaa, ja joka kerta hyväntekeväisyyden nimissä.

Siksi ennakkoon tuntui oudolta tieto, että Plantin uusimman kiertueen kappaleista jopa kaksi kolmasosaa on kuulunut jo Led Zeppelinin ohjelmistoon.

Porissa pelko pyyhkiytyi silti pian pois ja vaihtui myötätuntoiseksi ymmärrykseksi.

Erinomaisesti laulanut, rooliaan korostamaton Plant näytti ottavan yleisönsä, vaikka vastavuoroinen yhteistyö ei ollut aina ajantasaista.

"Talk to me, Pori", hän pyysi parikin kertaan, mutta keskusteluyhteys syntyi vasta loppupuolella.

Kyllä, soittolistalla olivat kokonaisina Trampled Under Foot, Black Dog, The Wanton Song, The Rain Song, The Lemon Song ja Whole Lotta Love sekä ylimääräisenä esitetty Rock and Roll, mutta kaikki kaksoisvalotuksellisina, sekä erilaisen tunnistettavina että tunnistettavan erilaisina.

Plant raotti lisäksi Led Zeppelinin ja itsensä menneisyyttä parilla vanhalla bluesilla, joista Spoonful johdatti mielikuvat Mississippin mutkasta aina Afrikkaan – alkuperäissoittimin.

Uuteen levyyn verrattuna kuuden muusikon Sensational Space Shifters – nimeksi sopisi myös Shapeshifters, muodonmuuttajat – soitti kuitenkin rockaavammin ja raskaammin, eikä käyttänyt kappaleisiin kaikkia käsillä olevia sovituksellisia mahdollisuuksia.

Miksi ja miten pitäisi ymmärtää Plantia, joka ei halua esittää samoja kappaleita enää kitaristi Pagen kanssa?

Ehkä turhat toiveet voi kuolettaa vain näin, kääntymällä menneisyydestä nykyisyyteen ja vähän myös tulevaisuuteen. Näin tulkittuna Led Zeppelinin kappaleet ovat jälleen hetken eläviä, eivätkä vain esihistoriallisia esikuvia, dinosauruspuistoon tarvittavia dna-näytteitä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat