Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Savonlinnan Toscan kidutuksella mässäily kääntyy itseään vastaan

Kansainvälisten laulajien rutinoitunut esitys ei ollut tiiviin yhteistyön juhlaa

Kulttuuri
 
Soila Puurtinen
Scarrone (Nicholas Söderlund) kiusaa Cavaradossia (Giuseppe Filianoti) Scarpian (Sebastian Catana, vas.) ja Spolettan (Aki Alamikkotervo, oik.) katsellessa.
Scarrone (Nicholas Söderlund) kiusaa Cavaradossia (Giuseppe Filianoti) Scarpian (Sebastian Catana, vas.) ja Spolettan (Aki Alamikkotervo, oik.) katsellessa. Kuva: Soila Puurtinen
Arvio: ooppera
Savonlinnan oopperajuhlat. Giacomo Puccinin Tosca Olavinlinnassa. Musiikinjohto Philippe Auguin, ohjaus Keith Warner, uudelleenohjaus Anselmi Hirvonen. Pääosissa Elena Pankratova, Giuseppe Filianoti, Sebastian Catana, Juha Kotilainen, Juha Eskelinen, Aki Alamikkotervo. Savonlinnan Oopperajuhlaorkesteri ja -kuoro.

Giacomo Puccinin Tosca on melodramaattinen trilleri. Ohjaaja Keith Warner on oivaltanut, että Olavinlinnan kolkko näyttämö on oiva paikka ottaa Toscan kauhuntunteesta kaikki irti.

Kalmanhajuinen näyttämökuva on ankean hautausmaan, karun kirkon ja ahtaan vankilan synkkä yhdistelmä. On sekavia pimeitä loukkoja ja hämärän valaistuksen heittämiä synkkiä varjoja. Kappeleita markkeeraavat kopperot näyttävät tosin pikemminkin työkaluvajoilta tai kesämökkien ulkohuusseilta.

Warner on lisännyt väkivaltaiseen tarinaan uusia kauhuefektejä, joilla mässäily kääntyy kuitenkin jossain määrin tarkoitustaan vastaan.

Tosca

Säveltäjä: Giacomo Puccini

Esittäjä: Musiikinjohto Philippe Auguin, ohjaus Keith Warner, uudelleenohjaus Anselmi Hirvonen, lavastus ja puvut Jason Southgate, valaistuksen suunnittelu Wolfgang Göbbel, kuoron valmennus Matti Hyökki. Pä

Paikka: Savonlinnan Oopperajuhlat

Laji: ooppera, Giacomo Puccini

Poliisipäällikkö Scarpia antaa kiduttaa Cavaradossia yleisön silmien edessä, mikä ei suinkaan lisää julmuuden tehoa, vaan vähentää sitä.

Hyytävintä on , kun yleisö kuulee Toscan lailla Cavaradossin tuskan huudot kulissien takaa kidutuskammiosta, kuten Puccini ja hänen libretistinsä tarkoittivat. Se vasta on omiaan synnyttämään kauhun tunnetta.

Cavaradossin kuuluisi olla viimeisessä näytöksessä yksin Sant'Angelon linnan katolla, teloitustaan odottamassa. Warnerin ohjauksessa Cavaradossin mukana marssitetaan näyttämölle joukko muita kuolemaantuomittuja, ja lopussa teloitusryhmä ampuu koko rivistön.

Traagisemmalta näyttäisi, jos Cavaradossi kuolisi yksin rakastettunsa silmien edessä – kuten yleensä tapahtuu.

E lucevan le stelle -aariassa menetetään yleensä niin koskettava lohduttoman yksinäisyyden tunne, kun näyttämöllä on muita vankeja kuuntelemassa näitä Cavaradossin jäähyväisiä.

Toscan trilleriteho riippuu eniten kolmesta pääosan esittäjästä, näytti näyttämökuva sitten miltä tahansa.

Yleisvaikutelma oli, että tässä on kysymys vanhasta Tosca-esityksestä, johon äkkiseltään on hypännyt kolme vahvaäänistä, pelotonta ja rutinoitunutta laulajaa eri puolilta maailmaa. Läheistä yhteispeliä ja ensembledraamaa ei synny. Jokainen laulaa omaan pussiinsa.

Venäläisellä sopraanolla Elena Pankratovalla on äänessään Toscan roolin vaatimaa dramaattista voimaa. Aistillisen hellät ja uskonnollisen hartaat sävyt sen leikkaavasta, terävästä soinnista puuttuvat. Alkupuolella huippusävelet olivat usein kiljaisuja.

Hahmona Pankratova on arkinen diiva ja osaa ilmentää parhaiten Toscan kiukkuisia ja mustasukkaisesti ärtyneitä puolia.

Italialaisella Cavaradossilla, Giuseppe Filianotilla on vaikuttava ansiolista, jonka perusteella saattoi odottaa tähtitason tenoraalista loistoa. Ääni on suuri ja italialaisen leveä. Nyt se soi kovin paineisesti ja kireästi, ja korkeat sävelet Filianoti kiskaisi väkisin särähtelevin ja karkein seurauksin. Sortumavaarakin oli olemassa.

Poliittisen kapinallisen taistelumieleen Filianotilla ei ollut energiaa, kun taistelu piti käydä oman äänen kanssa.

Uusintaensi-illan äänitykki oli järeäkaliiberinen romanialainen bassobaritoni Sebastian Catana. Poliisipäällikkö Scarpiana hän on julmuuden ja pahuuden brutaali ruumiillistuma, joka nauttii sadistisesti niin kidutuksesta kuin seksuaalisesta väkivallasta.

Jos Catanan Scarpiassa olisi joitakin aristokraattisia piirteitä, hän tekisi vieläkin vaarallisemman ja demonisemman vaikutuksen. Tummanpuhuva ääni jyräsi ja räjähteli mahtavasti.

Muut miesroolit ovat hyvissä ja luotettavissa suomalaisissa käsissä, alkaen Juha Kotilaisen rajusta ja epätoivoisesta Angelottista.

Kuoron sopraanot saisivat laulaa kauniimmin toisen näytöksen alun kirkkokantaatissa. Philippe Auguinin johtama orkesteri soittaa iskevin rytmityksin ja tunnelmavaihdoksin sekä värikkäin vedoin, mutta ulkokohtaisesti. Tunteisiin vetoavaa laulavaa hehkua ja hermoherkkää dramaattista verenkäyntiä ei syty sen enempää orkesterissa kuin näyttämönkään puolella.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat