Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvän ja pahan kontrasti säväytti Kuhmossa

Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin ooppera kuolemansynneistä sai viimein arvoisensa esityksen

Kulttuuri
 
Sonja Saarikoski
Juuso Westerlund
Tuomas Katajala (vas.), Jussi Myllys, Jaakko Kortekangas ja Timo Riihonen lauloivat Kuolemansynti-oopperan kvartetissa.
Tuomas Katajala (vas.), Jussi Myllys, Jaakko Kortekangas ja Timo Riihonen lauloivat Kuolemansynti-oopperan kvartetissa. Kuva: Juuso Westerlund
Arvio: konsertti
Kuhmon kamarimusiikki. Weill: Seitsemän kuolemansyntiä; Piazzolla-konsertti; Kontion koulun iltakonsertti.

 

Kuhmon kamarimusiikin keskiviikon teema oli kontrasti hyvän ja pahan välillä. Taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn oli jopa ideoinut muuten valkoiselle painettuun ohjelmakirjaan keskiviikon kohdalle mustavalkoiset sivut.

Päivän pääteos oli Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin yksiosainen ooppera Pikkuporvarin seitsemän kuolemansyntiä, joka toteutettiin peräti 44 muusikon produktiona. Mendelssohn kertoi taistelleensa Weill–Brechtin ottamisesta ohjelmistoon pari vuotta.

Seitsemän kuolemansyntiä

Säveltäjä: Kurt Weill

Esittäjä: Eri esittäjiä

Paikka: Kuhmo

Laji: klassinen

Oli erinomaista, että Weill saatiin Kamarimusiikin ohjelmistoon nimenomaan nyt. Ooppera valmistui vuonna 1933, kun sekä Weill että Brecht olivat lähteneet pakoon natsi-Saksasta. Kuolemansynnit oli Weillin ja Brechtin viimeinen yhteinen teos.

Toista maailmansotaa edeltänyttä aikaa on verrattu omaamme. On hätkähdyttävää, kuinka allegorinen teos puhuu nykyajasta. Kai taloudellisesti tiukat ajat vain tuottavat samantyyppistä retoriikkaa. (Ei, tämä ei ollut natsikortti.)

Teoksen päähenkilöt, sisarukset Anna 1 ja Anna 2 lähtevät etsimään onneaan ja rahoja talonrakennukseen seitsemästä amerikkalaisesta kaupungista, joista kukin edustaa yhtä kuolemansyntiä. Roolit, joiden voi tulkita esittävän myös saman henkilön eri puolia, lauloi heleästi sopraano Megan Chartrand.

Annoista toinen on järkevä ja toinen hullu. Järkevä Anna kehottaa hullua siskoaan alistumaan systeemiin. Systeemin ideologiaa tuuttaa mieskvartetti, "perhe", joka käskee olemaan rikkomatta sellaisia lakeja vastaan, jotka tekevät "rikkaiksi ja onnellisiksi".

"Herra valaiskoon lapsiamme, että he näkevät tien, joka johtaa vaurauteen", jylisee nelikko Tuomas Katajala, Jussi Myllys, Jaakko Kortekangas ja Timo Riihonen. "Se, joka voittaa itsensä, saa myös palkinnon." Kamariorkesteri säestää tarkasti.

Vaikuttavin kohtaus seuraa viimeisen kuolemansynnin, kateuden, kohdalla. Kateuskin voi olla hyväksi, kunhan kohdistaa kateutensa sellaiseen, "joka saa viettää päivänsä joutilaisuudessa, sellaiseen, joka ei ole ostettavissa ja ylpeänä suuttuu jokaisesta raakuudesta, antautuu himoilleen onnellisena, rakastaa rakastettuaan ja ottaa avoimesti kaiken tarvitsemansa".

Täysi Kuhmo-sali hurrasi ansaitusti. Teokselle toivoisi lisääkin esityksiä.

Ennen Weilliä Kuhmo-talossa kuultiin Piazzolla -konsertti, joka oli loppuunmyyty. Syynä lienee paitsi suomalaisten intensiivinen tangosuhde, myös Kuhmon nyt jo vakiokalustoon kuuluva argentiinalainen bandoneonisti Marcelo Nisinman, joka on vienyt Kuhmo-kansan sydämet.

Minun sydäntäni konsertti ei aivan vienyt. Tuntui, että Kuhmo-talon asettelussa muusikot olivat liian kaukana toisistaan ja yleisöstä. Etenkin Piazzollan Enkeli-sarjasta tuli paikoitellen esitelmöivä vaikutelma.

Keskiviikkona kolmen konsertin maratonin vetäneen Daniel Rowlandin ääriromanttinen vibrato ja äänenmuodostus olisi kaivannut myös herkempiä, vähemmän viulukonserttomaisia sävyjä, jotta Rowlandin, Nisinmanin, pianisti Nataša Kudritskajan, kitaristi Alberto Mesircan ja kontrabasisti Zoran Marcovicin yhtye olisi ollut tasapainoisempi.

Nisinmanin omassa teoksessa Hombre tango ongelma kuitenkin tasoittui. Ylimääräisenä kuullun Libertangon ei olisi toivonut loppuvan ollenkaan.

Mutta mitä sitten tapahtui? Pari tuntia myöhemmin Kontion koulun iltakonsertissa kuultiin täysin toisenlainen Rowland. Hän esitti yhdessä klarinetisti Lauri Sallisen ja pianisti Kiril Kozlovskyn kanssa Igor Stravinskyn sarjan teoksesta Sotilaan tarina. Esitys oli yksi koko päivän hienoimmista ja sai hurmioituneen vastaanoton. Yhtye kommunikoi ja heitteli toisilleen täkyjä jatkuvasti. Se nauroi, ilveili ja tanssi tangoa, valssia ja varmaan ripaskaakin.

Yhtäkkiä kaikki sävyt olivat läsnä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat