Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Improvisoitu musiikki soi kuin elegantti tietokonekoodi

Kulttuuri
 
Maarit Kytöharju
Salla Hakkola, Pekka Kuusisto ja Linda Liukas keskustelivat musiikista ja koodaamisesta.
Salla Hakkola, Pekka Kuusisto ja Linda Liukas keskustelivat musiikista ja koodaamisesta. Kuva: Maarit Kytöharju
Arvio: konsertti
Linda Liukas, Salla Hakkola ja Pekka Kuusisto maanantaina Meidän festivaalin konsertissa Kallio-Kuninkalassa. Juontajana Aura Lindberg.

 

Tuusulanjärven ympäristössä järjestettävän Meidän festivaalin rentoon ja välittömään ohjelmaprofiiliin sopi hienosti maanantai-illan keskustelukonsertti, jossa koodaaja Linda Liukas pohti viulisti Pekka Kuusiston ja harpisti Salla Hakkolan kanssa tietokoneohjelmoinnin ja musiikin tekemisen yhteyksiä.

Sekä Kuusisto että Hakkola ovat jo pitkään käyttäneet musisointinsa apuna teknologiaa, ja maanantain konsertissakin prosessorit raksuttivat Kallio-Kuninkalan Leonora-salin lattialla, kun muusikot muokkasivat soittoaan lennosta efektipedaaleilla.

Vaikka loopperit, kaiut ja muut efektit ovat ehkä klassisen musiikin perinteessä oudompia vekottimia, ne ovat arkipäivää oikeastaan lähes kaikissa muissa länsimaisissa musiikkityyleissä, yhtyelaulusta heavyyn.

Kuusisto ja Hakkola käyttivät teknologiaa luontevasti improvisoidessaan sähköviululla ja sähköharpulla. Hakkolan folk- ja pop-sävyiset laulut soveltuivat hyvin improvisaatioiden pohjaksi.

Keskustellessaan ohjelmoinnin ja musiikinteon teoriasta ja käytännöstä Linda Liukas ja muusikot pohtivat kanadalaisen tietokirjailijan Malcolm Gladwellin mainitsemaa kymmenen tuhannen tunnin sääntöä: sen mukaan minkä tahansa taidon erinomainen hallitseminen vaatii kymmenen tuhatta tuntia harjoittelemista.

On selvää, että koodaamisen tai jonkin soittimen läpikotainen hallinta vaatii hirveät määrät työtä. Nykyteknologia kuitenkin auttaa siinä, että myös vähemmällä harjaantumisella saa aikaan kelvollisen kuuloista musiikkia esimerkiksi efektien tai äänitysohjelmien esiasetusten avulla. Myös ohjelmointikielien käyttö on helpompaa kuin muutama vuosikymmen sitten.

Silti eleganteinta jälkeä tulee, kun on opiskellut pienimmätkin yksityiskohdat. Siksi monet varmasti edelleen haluavat päästä lähelle tietokoneen nollia ja ykkösiä ja tutkiskelevat konekielistä ohjelmointia tai ainakin klassisia korkeamman tason ohjelmointikieliä. Samoin jousisoittajat joutuvat hiomaan esimerkiksi jousikätensä asentoa varsinkin soittouran alkutaipaleella hillittömän pitkään.

Mutta sitten kun pohjatyö on tehty kunnolla, käsi tarttuu jouseen automaattisesti oikein. Silloin soittaja voi heti miettiä musiikkia, ei oikean käden etusormea. Ja silloin pystyy jo luovaan työhön, vaikkapa improvisointiin – kuten Hakkola ja Kuusisto nyt osoittivat.

Linda Liukaskin kiinnitti huomiota muusikoiden työskentelyyn ja löysi vertailukohtia tehokkaaseen koodaukseen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat