Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soitintaiturit aloittivat barokkifestivaalin

Kulttuuri
 
Arvio: konsertti
BRQ Vantaa. Kreeta-Maria Kentala, viulu, Pyhän Laurin kappelissa. Markku Luolajan-Mikkola, viola da gamba, ja Mahan Esfahani, cembalo, Pyhän Laurin kirkossa. – J. S. Bach, Roman.

 

BRQ Vantaa -festivaalilla esiintyy tänä vuonna toinen toistaan merkittävämpiä vanhan musiikin spesialisteja. Avajaispäivänä esiintymässä oli kotimaisten Kreeta-Maria Kentalan ja Markku Luolajan-Mikkolan lisäksi nuori iranilais-amerikkalainen cembalisti Mahan Esfahani, joka on noussut soittimensa maineikkaimpien nykytaitajien joukkoon.

Esfahaniin viitataan joskus supertähtenä, mutta tähtikultit eivät oikein istu vanhan musiikin liikkeeseen. Ainakin supertähteys tarkoittaa selvästi eri asiaa kuin vaikkapa kansainvälisessä popissa.

Jossakin muussa genressä supertähti olisi ehkä esiintynyt soolokonsertissaan tai ainakin solistina, mutta barokkifestivaalilla Esfahani soitti gambisti Markku Luolajan-Mikkolan parina J. S. Bachin sonaatteja viola da gamballe ja cembalolle.

Usein barokkiohjelmistossa sekä cembalo että gamba ovat osa continuoryhmää, joka komppaa viulun kaltaisia melodiasoittimia, mutta Bachin gambasonaateissa kumpikin pääsee pääosaan tasapuolisesti. Tätä tasa-arvoa Esfahani ja Luolajan-Mikkola tuntuivat vielä korostavan ja antoivat toisilleen reilusti tilaa musiikin niin vaatiessa.

Helppoja teoksia nämä eivät ole. Esfahanin soitto virtasi ihailtavan sulavasti kiireisimmissäkin kuvioissa, Luolajan-Mikkolan käsissä gamba soi sävykkäästi.

Ennen Esfahanin ja Luolajan-Mikkolan konserttia viulisti Kreeta-Maria Kentala soitti festivaalin avajaiskonsertin Pyhän Laurin kappelissa. Hän oli valinnut soitettavakseen Bachilta h-mollipartitan ja a-mollisonaatin, jotka sopivat mietteliäässä yleisilmeessään hyvin kesäillanvaloiseen kappeliin.

Tulkinnallinen keskipiste oli a-mollisonaatin fuuga, jonka moniääninen kudos soi Kentalan barokkiviulutulkintana surumielisesti.

Bachin teosten välissä Kentala soitti Johan Helmich Romanin Fuman, jonka eloisat aiheet loivat sopivan kontrastin Bachille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat