Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoolaiskvartetti valitti ja pilaili

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
London Haydn Quartetissa soittavat Jonathan Manson (vas.), Catherine Manson, James Boyd ja Michael Gurevich.
London Haydn Quartetissa soittavat Jonathan Manson (vas.), Catherine Manson, James Boyd ja Michael Gurevich.
Arvio: konsertti
BRQ Vantaa: London Haydn Quartet Pyhän Laurin kirkossa. – Haydn, Beethoven.

 

Vaikka Suomessa on vilkasta vanhan musiikin toimintaa asianmukaisine soittimineen, suolikieliä käyttävä klassismin ajan vakiokokoonpano on täällä harvinaisuus. London Haydn Quartetin salaisuus ei ole pelkästään sävykkäissä ja pehmeäsointisissa suolikielissä, vaan myös keskustelevassa, elävästi artikuloivassa tulkintaotteessa, jossa on käsityöläismäistä yksilöllisyyttä ja materiaalin tuntua.

Joseph Haydnin jousikvartetot on joskus pantu kokoon hämmentävän yksinkertaisista aihelmista. A-duuri-kvartetto op. 55/1 oli hauskanpitoa siitä, mitä kaikkea niillä voi tehdä. C-duuri-kvarteton op. 54/2 adagiossa London Haydn Quartet uppoutui tummaan ja tunteikkaaseen molliin, jonka sointujen yllä mustalaisprimas valitti koristeellisesti sydänsurujaan. Menuetti palasi duuriin, mutta yhtye taikoi mollin tunnun varjoisaan ilmeeseen, johon triojakso lisäsi tuskaisan juonteen.

Beethovenin viimeinen jousikvartetto op. 135 häälyi syvyyksien ja leikkisyyden välillä. Arvoituksellinen avausosa, vivace-osan pillastunut myllytys ja kaunopuheinen hidas osa johtivat kysymys–vastaus-pariin, jonka Beethoven kirjoitti partituuriin: "Täytyykö olla niin?" ja "Niin täytyy olla!"

Edellisen London Haydn Quartet esitti vaativasti ja dramaattisesti kuin haluaisi ratkoa olevaisen salaisuutta. Jälkimmäinen taas oli keveä ongelman syrjään huitaisu. Beethovenilla pilatkin olivat kolossaalisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat