Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ville Matvejeff johti Kansallisoopperan orkesteria vavahduttavasti

Kulttuuri
 
Veijo Murtomäki
Markus Jokela HS
Lilli Paasikivi tulkitsi Schönbergiä ilmeikkäästi.
Lilli Paasikivi tulkitsi Schönbergiä ilmeikkäästi. Kuva: Markus Jokela HS
Arvio: konsertti
Urkuyö ja aaria Espoon tuomiokirkossa. Suomen kansallisoopperan orkesteri, joht. Ville Matvejeff, mezzosopraanosolistina Lilli Paasikivi. – Sibelius, Schönberg.

 

Tiheitä tunnelmia, kesäyön taikaa, pastoraalisia, hyytäviä ja lohduttavia hetkiä koettiin Espoon tuomiokirkossa, kun kaksi myöhäisromantiikan säveltäjää kohtasi toisensa. Saatiin aisteja värisyttänyt konsertti, jonka ohjelma oli laadittu herkällä vaistolla.

Tuskin kukaan jäi liikuttumatta, kun Suomen kansallisoopperan orkesteri soitti Arnold Schönbergin Verklärte Nachtin jousiorkesteriversion. Matka alun hautovasta tunnetilasta lopun sovittavaan kirkastukseen tuotti puhdistavan kokemuksen.

Muusikkona monipuolinen Ville Matvejeff on ottanut orkesterinjohtamisen haltuunsa täyspätöisesti, ja hän muotoili kokonaisuuden yhtä kauniisti kuin jännitteisesti.

Sama toteutui valikoimassa Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande -sarjasta. Partituurin pienetkin yksityiskohdat välittyivät, ja Sibeliuksen musiikin yhtä aikaa valoisa ja tumma lumo syttyi tasapainoisesti esiintyneen orkesterin soitossa. Sibeliuksen vähin keinoin luoma osuva luonnehtivuus sykähdytti kuin ensi kertaa kuultuna.

Konsertin myöhäisromanttisen hämyn vipusi hetkeksi ahdistuksen puolelle Schönbergin Gurreliederin Metsäkyyhkyn laulu. Siinä, toisin kuin Kirkastetussa yössä, luvaton rakkaus on vienyt tragediaan. Schönbergin yltiödramaattiset äänenpainot löysivät Lilli Paasikiven vahvan ilmeikkäästä äänestä oivan tulkin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat