Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Barokkiviulisti paikkasi alun epävarmuudet encoressa

Kulttuuri
 
Jukka Isopuro
Jonas Sacks
Rachel Podger on barokkiviulistien kuuma nimi.
Rachel Podger on barokkiviulistien kuuma nimi. Kuva: Jonas Sacks
Arvio: konsertti
BRQ Vantaa: Rachel Podger, viulu, Pyhän Laurin kirkossa. – J. S. Bach, Telemann, Biber.

 

J. S. Bachin E-duuri-partitan iloiset kuviot lähtevät liikkeelle hyvin nopeina, mutta pieni epämukavuuden tuntu soitossa haraa vastaan. Barokkiviulistien kuuma nimi, englantilainen Rachel Podger on kerännyt ylistystä ja tehnyt pitkän rivin palkittuja levyjä. Nyt Bachin juoksutukset kuulostavat hätäisiltä eivätkä joka kohdin jäsenny, vaan liukenevat harmoniaksi. Seuraavissa osissa soitto selkenee, mutta kokonaisuuteen jää lievä tyytymättömyyden maku.

Yhdellä viululla pitää hoidella melodia, kontrapunkti, harmonia ja bassokin täytyisi ehtiä välillä koukkaisemaan kuuluville. Podger on valinnut keveämmän linjan, joka hyppii soinnulta toiselle liukkaasti raskasta rouhintaa välttäen. Nopeat osat ovat todella nopeita.

Georg Philipp Telemannin pelimannihenkisessä a-molli-fantasiassa epämukavuus on vihdoin täysin poissa. Heinrich I. F. Biberin Suojelusenkeli-passacaglia tuo soittoon lisää väkevyyttä, painokkuutta ja loistoa. Viulun yläsäveletkin aukeavat entisestään. Neljälle laskevalle sävelelle rakentuva muunnelmateos soi juhlavana ja lempeänä.

Bachin d-molli-partita huipentuu kuuluisaan Ciacconaan, jonka monumentaalisuutta on pöhötetty monenmoisilla myöhemmillä sovituksilla. Podger ei paisutteluun lähde, vaan kutoo ihmeen kaltaisen, transsimaisen jatkumon.

Ensimmäisenä ylimääräisenä Podger soittaa Bachin g-molli-sooloviulusonaatista Adagion. Nuotteja plaratessaan toista ylimääräistä varten Podger tunnustaa, ettei soittanut E-duuri-partitan Preludiota "oikein hyvin". Niinpä mestari kertaa sen, nyt napakasti, sulavasti ja riemukkaasti. Antonio Montanarin veikeä Giga saa soida viimeiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat