Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroopan kamariorkesteri innostui Sibeliuksen viimeisistä sinfonioista

Kulttuuri
 
Sakari Oramo
Sakari Oramo
Arvio: konsertti
Turun Musiikkijuhlat. Chamber Orchestra of Europe Turun konserttitalossa. Kapellimestari Sakari Oramo. – Sibelius.

 

Jean Sibelius kulki sinfonikkona aivan omaa tietään, josta ei voi osoittaa suoria yhteyksiä keskieurooppalaisiin virtauksiin. Varmaan tästä syystä monien ulkomaalaisten orkesterin on vaikea ymmärtää Sibeliuksen sinfonioita. Muusikot saattavat tuntea olonsa epämukavaksi niiden parissa.

Kun 60-jäseninen Chamber Orchestra of Europe lähti Sakari Oramon johdolla löytöretkelle Sibeliuksen kolmen viimeisen sinfonian maailmaan, se henki innostunutta soittoiloa.

Sinfoniat 5-7

Säveltäjä: Jean Sibelius

Esittäjä: Chamber Orchestra of Europe, Sakari Oramo

Paikka: Turun musiikkijuhlat

Laji: klassinen, Jean Sibelius

Oramo kytki esitykset suomalaiseen Sibelius-perinteeseen, josta hänellä on oma elinvoimainen näkemyksensä. Suomalaisten orkesterien mielikuvat ja soittotavat eivät olleet Oramon painolastina. Muusikot tekivät epäilemättä juuri niin kuin hän tahtoi ja latasivat musiikkiin oman luovan energiansa.

Oli jännittävää, miten villiltä Oramo sai viidennen sinfonian kuulostamaan. Sinfonian taustalla on voimakkaita keväisiä luontoelämyksiä, jotka saivat Sibeliuksen riemuitsemaan ja hekumoimaan väristyksissä. On luonnonmystiikkaa ja elämäntuskaa, avaruusnäkyjä. auringon hehkua, auerta ja usvaa, joutsenten laulua, maata, matoja ja misääriä.

Oramon käsissä viides sinfonia ei kuitenkaan ollut luontomaalaus, vaan musiikki tuntui itse muuttuvan luonnonvoimaksi. Koko sinfonia vaikuttaa pursuavan vahvaa, paikoin kuin animaalista viettienergiaa.

Missään sinfoniassa Sibelius ei ollut niin suurella rakenteellisella seikkailumielellä kuin viidennen ensimmäisessä osassa, jonka poukkoilevan kulun hallitseminen ei ole kapellimestarin helpoimpia tehtäviä. Oramo sai oikukkaat suunnan- ja maisemanvaihdokset kuulostamaan aina yhtä yllättäviltä, ja samalla reittisuunnittelu oli hänen iskevän varmassa ja määrätietoisessa otteessaan.

Sinfonian lepohetkissä Oramo kokosi motiivi-impulsseja leveästi ja laulaviksi ja keinuviksi aalloiksi ja mainingeiksi. Sinfonian rajut purkaukset ja räjähdykset saivat hauskaa lisäpotkua Turun konserttisalin kovahkosta ja paukkuvasta akustiikasta.

Kuudes sinfonia alkaa ja päättyy elegisesti, mikä luo siihen haikean muistelevaa tunnelmaa. Näiden kehysten väliin Oramo sijotti kaleidoskooppimaisen rikkaan ja salaperäisen rytmisen elämän, jossa motiiviset hermoverkot sykkivät aina uusin kuvioin ja aksentein.

Laulavia jaksoja seurasi kuudennessa sinfoniassa usein myrskynpoikanen, joka rikkoi äkkiä tuudituksen tunteen.

Majesteettisesti vyöryvä myrsky puhkesi seitsemännessä sinfoniassa suuren sakraalin pasuunateeman sysäyksestä. Oramon otteessa tämä lyhyt sinfonia oli suuri hymnimäinen virta, jonka kulussa oli monta mielikuvituksekasta mutkaa vastavirtoineen.

Seitsemännen sinfonian polttopisteeseen nousi usein patarumputaituri, joka loihti hymnitunnelmaan mystisen luontorituaalin sykettä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat