Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Juhlaviikkojen jättialku: Alexi Laihon äärimetalli kumarsi War Requiemin riffeille

Alexi Laiho ja Leif Segerstam johtivat jättiprojektinsa voittoon

Kulttuuri
 
Sata sähkökitaristia sai jatkokseen isomman esityskoneiston War Requiemissa
Sata sähkökitaristia sai jatkokseen isomman esityskoneiston War Requiemissa
HSTV seurasi perjantai-iltana Helsngin juhlaviikkojen kahta jättispektaakkelia. Ensin Senaatintorin valtasi sadan kitaristin äärimetalliteos 100guitarsfromHEL ja sen jälkeen kuultiin vielä isomman esiintyjäjoukon War Requiem Musiikkitalossa. Toimittaja Vesa Sirén, Kuvaus Jani Viskari, Outi Pyhäranta, Editointi Jani Viskari.
Arvio: konsertti
Alexi Laiho ja 100guitarsfromHEL Senaatintorilla
War Requiem: Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro ja Leif Segerstam Musiikkitalossa

 

Jos Alexi Laiho joskus kaipaa lisäinspiraatiota äärimetallin uusien riffien sävellykseen, kannattaa kuunnella Benjamin Brittenin War Requiem.

Ehkä kansainvälisesti menestyneestä Children of Bodom -yhtyeestä tuttu Laiho sen jo tunteekin, soittaahan hän myös Paganinia ja ihailee Mozartin Don Giovannia.
Brittenin ja äärimetallin suuret erot ja yllättävät yhtymäkohdat kävivät ilmi, kun Juhlaviikot alkoi perjantaina kahdella jättispektaakkelilla.

100guitarsfromHEL, War Requiem

Säveltäjä: Benjamin Britten, Alexi Laiho

Paikka: Helsingin juhlaviikot

Laji: klassinen, Benjamin Britten, Alexi Laiho

Klo 18 kuultiin Laihon varttitunnin kantaesitys 100guitarsfromHEL sadalle kitaristille.

Klo 19 Leif Segerstam johti suurempaa esiintyjäjoukkoa eli jättiorkesteria, kuoroa, poikakuoroa ja kolmea laulusolistia War Requiemin esityksessä Musiikkitalossa.

Oli siis helppo huomata, että Brittenin puolentoista tunnin teoksessa on joitakin sävelkulkuja ja riffejä, jotka sähkökitaralla soitettuna olisivat kotonaan Black Sabbathin tai Children of Bodomin levyillä.

Tälle on syynsä.War Requiem oli 1960-luvun alun suuria klassisen musiikin hittejä, ja sen levytystä myytiin nopeasti pelkästään Britanniassa satojatuhansia kappaleita.

Se taisi soida myös kodeissa, joissa lapsi- ja teini-ikäiset tulevat heavy rockin kitarasankarit imivät tiedostettuja ja tiedostamattomia vaikutteita.

Britten on ensisijaisesti kuitenkin korkeasti koulittu klassisen musiikin säveltäjä. Niinpä kontrapunktinen kudos on tarvittaessa hienostunutta ja melko paljon kompleksisempaa kuin Laihon taitavasti rakennetuissa sävellyksissä.

Illan jättiteoksilla on myös erilaiset tehtävät.

Laihon äärimetalli perustuu aggressioiden purkamiseen turvallisesti sinänsä hurjan, mutta usein myös huumoria sisältävän musiikin avulla.

Brittenin aihe ei huumoria salli. War Requiem kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun aggressioita ei pureta turvallisesti, vaan keski-ikäiset ja vanhat päättäjät lähettävät lastensa ikäiset sotilaat tappamaan toisiaan ja tuhoamaan kokonaisten kaupunkien siviiliväestöjä.

Niinpä Britten ei ensisijaisesti pyri aggressioiden esiintuomiseen ja purkamiseen, vaan pasifismiin myötätunnon herättämisen kautta.

Britten hyödyntää latinankielistä messutekstiä sekä 25-vuotiaana ensimmäisen maailmansodan lopussa kuolleen Wilfred Owenin sotarunoja. Kantaesitys tapahtui toisessa maailmansodassa tuhotun katedraalin viereen rakennetun Coventryn katedraalin vihkiäisissä. Jotta historia ei toistuisi.

Britten on parhaimmillaan nostaessaan mahtavasta esityskoneistosta hienovaraisia sointeja. Kansallisoopperan orkesteri, kuoro ja fantastisesti laulanut Cantores Minores onnistuivat hyvin Segerstamin herkkävaistoisella johdolla.

Kun kolme laulusolistia tulevat mukaan, Owenin sotarunot hieman kahlitsevat Brittenin sävelkynää.

Hänen kauniina ajatuksenaan oli jakaa solistitehtävät toisiaan vastaan sotineiden maiden laulajille, mutta nyt kaikki solistit olivat brittejä.

Tenori Jeremy Ovenden lauloi hyvin kauniisti, Stephen Gaddin baritonissa riittää sointia, mutta tarkkuus oli hetkittäin hakusessa, ja sopraano Claire Rutterin sointi oli alussa leikkaavan ruma. Äänen lämmettyä hän nousi ajoittain odotetulle tasolle.

Harvat orkesterihuipennukset löivät ajoittain korville, mutta se massiivisin lyhyt huipennus ja vajoaminen tuhoon Libera me -osassa teki järisyttävän vaikutuksen.

Illan päätteeksi musiikki hiljenee. Kuoro tuudittaa kuolevia sotilaita. "Antakaa meidän nyt nukkua", sotilaat kuiskaavat. "Levätkää rauhassa. Aamen", kuoro lopettaa.

Sitten koittaa se valtavan hieno hetki, kun musikaalinen yleisö ei päästä pihaustakaan, vaan kuuntelee sekuntien ajan hiljaisuutta, johon musiikki on meidät johdattanut.

Vasta sitten alkavat suuret ja ansaitut aplodit.

Leif Rosas
Children of Bodomin Alexi Laiho tilutteli Senaatintorilla sadan kitaristin kanssa.
Children of Bodomin Alexi Laiho tilutteli Senaatintorilla sadan kitaristin kanssa.
Outi Pyhäranta HS
Leif Segerstam hälytettiin johtotehtäviin, sillä ylikapellimestari Michael Güttler kaatui pyörällä ja joutui sairaslomalle.
Leif Segerstam hälytettiin johtotehtäviin, sillä ylikapellimestari Michael Güttler kaatui pyörällä ja joutui sairaslomalle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat