Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Änkyröivät ämyrit eivät Sibeliusta pilanneet

Kulttuuri
 
Maarit Kytöharju
Tälläkään kertaa osa yleisöstä ei nähnyt esiintyjiä.
Tälläkään kertaa osa yleisöstä ei nähnyt esiintyjiä. Kuva: Maarit Kytöharju
Arvio: konsertti
Kullervo: Helsingin kaupunginorkesteri ja Ylioppilaskunnan laulajat Senaatintorilla

 

Helsingin Tuomiokirkon portaat täyttyivät ääriään myöten myös lauantaina, kun lavalle nousi vielä perjantain sadan sähkökitaristin kokoonpanoa suurempi esiintyjäjoukko.

Ensin Ylioppilaskunnan Laulajat (YL) esittivät Jean Sibeliuksen tälle kokoonpanolle aikoinaan säveltämiä mieskuorolauluja sekä tämän kevään kantaesityksiä, joiden arvion voi yhä löytää Helsingin Sanomien verkkosivuilta.

Kullervo

Säveltäjä: Jean Sibelius

Esittäjä: Helsingin kaupunginorkesteri ja Ylioppilaskunnan laulajat

Paikka: Senaatintori

Laji: klassinen, Jean Sibelius

Sointi tuli änkyröivistä ämyreistä kuin vanhasta putkiradiosta, mutta laulu oli hyvää. Uutuuksista ulkoilmaolosuhteita kesti parhaiten Mikko Sidoroffin uusromanttinen Aurinkolaulu.

Sitten YL ja Helsingin kaupunginorkesteri yhdistivät voimansa Jean Sibeliuksen insestiä ja itsemurhaa käsittelevässä Kullervossa. Porraskatsomon liepeillä moni kiinnostunut jäi jälleen vaille näköyhteyttä esiintyjiin.

Kullervo toi Sibeliukselle vuonna 1892 kansallisen läpimurron aivan Senaatintorin vieressä Yliopiston juhlasalissa tämän orkesterin soittaessa.

Toista tuntia kestävä mastodontti sisältää alkuvoimaisia kalevalaisia poljentoja ja aikoinaan uusia keksintöjä, joista osa välittyi näinkin, mutta osa hukkui outoon miksaukseen. Mikrofoni saattoi hetkittäin poimia esimerkiksi huilun niin, että se peitti koko jousiston.

Kehittyvätköhän mikrofonit ja kaiuttimet koskaan niin, että ne oikeasti välittäisivät klassisen musiikin koko sävykirjon ulkoilmakonserteissa? Toistaiseksi tästä ollaan todella kaukana.

Helena Juntunen tuotti tekstiä selkeästi ja älykkäästi Kullervon sisarena ja Tommi Hakala oli luotettava Kullervo. Juntusen hienoa sointia olisi pitänyt vahvistaa selvästi vähemmän. Nyt kaiuttimiin ilmestyi säröä huippukohdissa.

Okko Kamu johti insestiä ja itsemurhia täynnä olevan tarinan tarpeeksi tuimasti, mutta myös inhimillistä myötätuntoa välittäen.

Saimme muistutuksen, että Kullervo oli jo lapsuudessaan rikki revitty ja kiusattu sielu. Se tuo mieleen nykyajan rikkinäiset sielut, jotka ihailevat voimaa ja sitoutuvat joskus ääriliikkeisiin.

Helsingin kaupunginorkesterin soitto tuntui ulkolavallakin hienolta yhdistelmältä alkuvoimaa ja runollisuutta. Vaikuttava esitys vaikeissa olosuhteissa!

On myös todettava, että sata sähkökitaraa, War Requiem, kiinalainen kommunistispektaakkeli ja Kullervo olivat Juhlaviikoilta samalle viikonlopulle jopa yksipuolisen maksimalistista ohjelmasuunnittelua.

Onneksi saamme pian vastapainoksi Steve Reichin minimalismia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat